Câteva motive pentru a merge în stațiunile balneare – Acum, mai mult decât oricând, îmi doresc și visez să mă bucur de minunățiile naturii, să-i admir frumusețea, să respir aer curat și să iau toată căldura soarelui. Și unde ar putea fi locul cel mai potrivit, dacă nu într-o stațiune balneară, gata să-mi îndeplinească toate aceste dorințe. În timp ce așteptăm cu toții noi recomandări privind redeschiderea stațiunilor balneare, în contextul epidemiei COVID-19, specialiștii ne oferă câteva motive pentru a urma un tratament balnear.

La nivel european, una dintre căile eficiente de luptă împotriva bolilor civilizației moderne este oferită de turismul balnear. Trendul internațional este acela al întoarcerii în natură pentru tratament și recreere. În acest sens, stațiunile balneare sunt în mod evident o destinație potrivită.

Evaluarea modernă a sănătății, a bunăstării, a calității vieții, impune continuarea și dezvoltarea activității de cercetare, pentru stabilirea mecanismelor de acțiune și a efectelor curative ale factorilor naturali terapeutici existenți în stațiunile balneare. Activitatea de cercetare trebuie împletită cu activitatea medicală, activitatea turistică și cu cea educațională.

Apele minerale naturale, cu virtuțiile lor terapeutice, duc la ameliorarea durerilor în diferite patologii cronice. Se administrează în cura internă – crenoterapie, în cura externă – băi la cadă și la bazin, sub formă de pulverizații și aerosoli, injecții intramusculare.

Citește mai departe...

Recunoașterea și Renașterea Balneologiei Românești – Interviu cu Dr. Gabriela Dogaru, Medic Primar Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj – Napoca, șef Lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj – Napoca și Vicepreședinte al Asociației Române de Balneologie

Cu o vastă experiență în lumea medicală, ne bucurăm de o colaborare frumoasă cu D-na Dr. și pe site-ul despreSpa.ro, unde beneficiem de sfaturi și informații extrem de utile, verificate și avizate de D-na Dr. Gabriela Dogaru.

În calitate de Prim- Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie, D-na Doctor Gabriela Dogaru ne oferă câteva răspunsuri cu privire la o temă de maxim interes și de actualitate:

Recunoaşterea şi Renaşterea Balneologiei Româneşti

Medicina balneară din România, prin factorii naturali terapeutici existenți, oferă remedii naturale atât în profilaxia unor boli, dar și în tratamentul multor afecțiuni cronice.

Acest ECO-SISTEM BALNEAR, prin bogăția în cantitate, calitate, varietate de izvoare mineralo-medicinale naturale putem spune că reprezintă un spațiu privilegiat. Elemente terapeutice atât de utile și benefice trebuie folosite în tot potențialul lor, prin valorificarea integrativă a tuturor factorilor naturali SANOGENI.

Chiar dacă tehnologia medicală, farmacologia sau chirurgia au avansuri spectaculoase, rezultatele utilizării apelor minerale ca și agent terapeutic în anumite boli nu au fost încă depășite, pot fi utilizate împreună sau ca și o completare.

Citește mai departe...

Proprietățile apelor minerale naturale – Îți place apa minerală și o consumi? Bine faci! Apele minerale au unele proprietăți fundamentale și sunt compatibile cu organismul uman. Ele constituie un ,,mediu vital” pentru celule corpului și, indiferent de compoziția lor, de concentrația de săruri minerale, acestea sunt bine primite de către organism. Cu siguranță, vrei să afli mai multe informații despre apele minerale și despre elementele din care sunt formate sărurile minerale. În acest sens, ne ajută specialistul.

Elementele din care sunt formate sărurile minerale-carbon, sodiu, clor, potasiu, sulf, fier, calciu – toate la un loc sunt mai bine tolerate de către organism decât separat, apele minerale având proprietatea de a fixa în celulă elementele necesare vieții.

Apele minerale ca și definiție sunt soluții complexe de săruri minerale sau gaze nereproductibile în laborator, care iau naștere în scoarța terestră prin acțiunea de dizolvare a apei subterane asupra rocilor cu care vine în contact. Compoziția chimică a apei minerale reflectă întotdeauna structura geologică de la nivelul de circulație al apei subterane.

Citește mai departe...

Masajul terapeutic în recuperarea medicală. – Dacă ai beneficiat vreodată de o ședință de masaj, știi deja că acesta este minunat, că te face să te simți bine, relaxat, că după aceea te simți alt om. Masajul ne oferă o minunată stare reconfortantă. Dar, lucrurile nu se opresc aici: Masajul se dovedește tot mai mult a fi un tratament eficient și un tratament adjuvant pentru multe afecțiuni medicale. Masajul terapeutic este indicat alături de alte tratamente, electroterapie, hidrotermoterapie, kinetoterapie, crenoterapie, climatoterapie, atât în scop profilactic, dar și pentru recuperare medicală în multe afecțiuni. Rolul masajului este de a pregăti țesuturile pentru terapie, de a facilita instalarea unui anumit efect terapeutic, sau de a produce un anumit efect terapeutic.

Efectele fiziologice ale masajului medical pot fi locale sau generale. Multe dintre efectele locale se continuă și la nivel general, astfel că putem să vorbim de efecte mecanice, modificări reflexe, efecte psihologice.

Citește mai departe...

Cum utilizăm băile cu ape minerale naturale? – Băile cu ape minerale sunt des utilizate în stațiunile balneare în recuperarea medicală a multor afecțiuni. Ele pot fi naturale sau artificiale și folosesc gaze precum dioxidul de carbon sau hidrogenul sulfurat. Băile cu ape minerale sunt o sursă prețioasă de vindecare la care trebuie să apelăm ori de câte ori avem nevoie.

Băile artificiale cu dioxid de carbon 

Au un  dispozitiv special care realizează, la o presiune de 0,5-1 atmosferă bule fine de C02 în cada cu apă la 30-35°C, umplută de jumătate, trei sferturi sau completă.

Băile naturale carbogazoase, cu dioxid de carbon, se găsesc în stațiunile balneare: Covasna, Băile Tușnad, Buziaș, Borsec, Vatra Dornei .

Apele minerale carbogazoase mixte se pot utiliza  sub formă de cură externă ca şi băi în căzi individuale în afecțiuni ale aparatului cardiovascular.  Efectele terapeutice ale băilor cu ape  minerale carbogazoase se bazează pe acțiunea dioxidului de carbon și mai putin pe acțiunea farmacodinamică a sărurilor minerale din compoziția apei minerale. Temperaturile folosite la băile carbogazoase se situează sub valorile de 34°C.

Ca și acțiune dioxidul de carbon se absoarbe prin piele, crește fluxul sanguin arteriolar din piele, efectul vasodilatator fiind direct proporțional cu concentrația de bioxid de carbon din baia minerală. În plus, băile carbogazoase au acțiune calmantă asupra sistemului nervos.

 Durata băii este de 15-20 de minute , re recomanda ca și ritm 1 ședință pe zi sau la 2 zile. Sunt recomandate de către medicalul de recuperare medicala și balneologie. 

Citește mai departe...

Băile generale în recuperarea medicală – Băile fac parte din procedurile de hidrotermoterapie aplicate în scop profilactic și de recuperare medicală și în stațiunile balneare. Băile sunt sănătoase, în general. Când ne simțim epuizați fizic sau când suntem răciți, simțim nevoia unei băi fierbinți, cu sare, cu plante sau cu uleiuri esențiale. Apa e magică pentru piele și organism. Atunci când, însă, suferi de o afecțiune anume, e bine să te lași pe mâna medicului, care îți va recomanda exact baia de care ai nevoie și, de asemenea, stațiunea adecvată tratamentului tău.

Există însă, câteva reguli, de care se va ține cont și care trebuie să fie respectate pentru a avea efectele clinice dorite:

a) băile generale trebuie indicate în prima jumătate a zilei, deoarece sunt proceduri mari, care solicită organismul;

b) trebuie indicate la 30 de minute după micul dejun și la 2-3 ore după o masă mai bogată ;

c) băile generale nu se aplică după efort fizic important sau după stări de tensiune nervoasă mare;

d) intrarea în apă se face lent, numai după verificarea temperaturii apei;

e) pacientul trebuie supravegheat pe tot parcursul procedurii, care se întrerupe la cel mai mic semn de intoleranță;

h) după baie trebuie să urmeze o perioadă de odihnă.

Citește mai departe...

Apa minerală ca factor natural terapeutic în afecțiunile digestive cronice – Natura este foarte generoasă în țara noastră. Suntem înconjurați de locuri minunate, de ape binefăcătoare cu rezultate spectaculoase în cazul multor afecțiuni. Nu ne rămâne decât să le descoperim și să beneficiem de minunatele lor calități curative. Pentru că apa ne face bine!

Crenoterapia sau terapia hidrominerală prin ingestie este inclusă în planul terapeutic complex al unor afecțiuni digestive cronice, în stațiunile balneare din țara noastră.

Este foarte important, în acest sens, de a avea un diagnostic corect al afecțiunii, dar și o bună cunoaștere a izvoarelor minerale naturale, în ceea ce privește compoziția chimică, indicațiile de administrare, dar și contraindicațiile acestora.

Terapia hidrominerală prin ingestie este recomandată, pe lângă afecțiuni ale căilor urinare și afecțiuni metabolice, și în afecțiuni ale tubului digestiv, respectiv în gastroduodenite cronice, ulcer gastric şi duodenal cronic, stomac operat, diaree, constipații, dar și în unele afecțiuni hepatice și ale căilor biliare cronice.

Cantitatea de apă minerală consumată, ritmul de administrate, izvorul recomandat, toate acestea sunt indicate de către medicul de recuperare medicală și balneologie după consultația prealabilă, care va urmări și efectele clinice ale acestora.

Spre deosebire de terapia medicamentoasă care uneori este însoțită de efecte secundare, crenoterapia, dacă este administrată corect, nu determină efecte secundare decât foarte rar.

Apele minerale administrate în cură internă nu sunt active în doze unice, efectul lor devine aparent după o administrare de 20-30 zile.

Administrate în cură internă, apele minerale influențează mai întâi funcțiile aparatului digestiv și, după ce se rebsorb, influențează metabolismul hidroelectrolitic și aparatul urinar, prin acțiune asupra parenchimului renal, asupra căilor urinare, asupra compoziției urinei.

Condițiile de suprasolicitare, alimentația nerațională cu mese neregulate și exces de alimente iritante, alcool, tutun, cafea, medicamente fac ca frecvența suferințelor digestive să fie la ora actuală foarte mare.

Citește mai departe...

Hidrotermoterapia aplicată în stațiunile balneare – Când corpul nostru suferă, apa este cea care îi poate alina durerea. De câte ori remediul suferinței tale a fost o baie fierbinte sau caldă? De câte ori nu ți-ai recăpătat starea de bine după ce ai stat în apă? Apa e o minune pentru noi, iar beneficiile ei se observă atât în interiorul corpului, cât și în exterior.

Hidrotermoterapia este definită drept o aplicare metodică și științifică a unor proceduri care folosesc apa la diferite temperaturi, presiuni sau diferite stări de agregare (solidă, lichidă, gazoasă). Este indicată în recuperarea medicală și în stațiunile balneare din țara noastră, alături de electroterapie, kinetoterapie, masoterapie, balneoterapie prin aplicarea factorilor naturali terapeutici, în foarte multe afecțiuni cronice.

Citește mai departe...

Percepția pacienților privind ameliorarea clinică după tratamentele balneare de la Băile Tușnad – Când ne confruntăm cu o afecțiune anume, apelăm de multe ori și la ajutorul naturii. Alegem să fim tratați în stațiuni balneare, unde factorii naturali terapeutici sunt generoși. Rezultatele pot fi observate imediat sau în timp, dar nu întotdeauna există date statistice privind ameliorarea după tratamentele urmate. În acest sens, studiul făcut la Băile Tușnad, vine să clarifice lucrurile.

Stațiunea balneoclimaterică Băile Tușnad este situată în sudul depresiunii Ciuc, la o altitudine de 625-655 m.

Citește mai departe...

Influențează vremea durerile articulare? De câte ori nu ai prognozat vremea pentru ziua următoare, doar pe baza durerilor articulare? Ți se întâmplă des, nu-i așa? Deoarece știi că ori de câte ori vremea nu e prielnică, urmează să ai dureri articulare și o indispoziție care îți strică întreaga zi. Dar oare chiar influențează vremea durerile articulare?

Există multe studii în literatura de specialitate care arată că vremea influențează intensitatea durerilor reumatice, însă mecanismul nu se cunoaște cu exactitate. Foarte mulți pacienți cu afecțiuni cronice degenerative, la nivelul coloanei, genunchilor, șoldurilor, susțin că vremea are o influență asupra intensității durerii lor, în anumite perioade ale anului.

Citește mai departe...

Efectele benefice ale termoterapiei – Căldura folosită în scopuri de vindecare nu este o invenție modernă: așa cum se știe, aceasta a fost deja folosită de vechii egipteni, apoi de greci și de romani.

Astăzi, multe tratamente se încadrează în categoria terapiilor termice. Aceasta include, de exemplu, băile termale, precum și unele terapii instrumentale practicate de fizioterapeuți.

În toate stațiunile balneoclimaterice, în tratamentele de recuperare medicală sunt indicate proceduri de termoterapie. Sunt tratamente în care se utilizează apa (la temperaturi diferite și  în diverse stări de agregare) lumina, aerul, parafina, nămolul, nisipul și se efectuează la indicația medicului.

Citește mai departe...