Câteva motive pentru a merge în stațiunile balneare – Acum, mai mult decât oricând, îmi doresc și visez să mă bucur de minunățiile naturii, să-i admir frumusețea, să respir aer curat și să iau toată căldura soarelui. Și unde ar putea fi locul cel mai potrivit, dacă nu într-o stațiune balneară, gata să-mi îndeplinească toate aceste dorințe. În timp ce așteptăm cu toții noi recomandări privind redeschiderea stațiunilor balneare, în contextul epidemiei COVID-19, specialiștii ne oferă câteva motive pentru a urma un tratament balnear.

La nivel european, una dintre căile eficiente de luptă împotriva bolilor civilizației moderne este oferită de turismul balnear. Trendul internațional este acela al întoarcerii în natură pentru tratament și recreere. În acest sens, stațiunile balneare sunt în mod evident o destinație potrivită.

Evaluarea modernă a sănătății, a bunăstării, a calității vieții, impune continuarea și dezvoltarea activității de cercetare, pentru stabilirea mecanismelor de acțiune și a efectelor curative ale factorilor naturali terapeutici existenți în stațiunile balneare. Activitatea de cercetare trebuie împletită cu activitatea medicală, activitatea turistică și cu cea educațională.

Apele minerale naturale, cu virtuțiile lor terapeutice, duc la ameliorarea durerilor în diferite patologii cronice. Se administrează în cura internă – crenoterapie, în cura externă – băi la cadă și la bazin, sub formă de pulverizații și aerosoli, injecții intramusculare.

Citește mai departe...

Recunoașterea și Renașterea Balneologiei Românești – Interviu cu Dr. Gabriela Dogaru, Medic Primar Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj – Napoca, șef Lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj – Napoca și Vicepreședinte al Asociației Române de Balneologie

Cu o vastă experiență în lumea medicală, ne bucurăm de o colaborare frumoasă cu D-na Dr. și pe site-ul despreSpa.ro, unde beneficiem de sfaturi și informații extrem de utile, verificate și avizate de D-na Dr. Gabriela Dogaru.

În calitate de Prim- Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie, D-na Doctor Gabriela Dogaru ne oferă câteva răspunsuri cu privire la o temă de maxim interes și de actualitate:

Recunoaşterea şi Renaşterea Balneologiei Româneşti

Medicina balneară din România, prin factorii naturali terapeutici existenți, oferă remedii naturale atât în profilaxia unor boli, dar și în tratamentul multor afecțiuni cronice.

Acest ECO-SISTEM BALNEAR, prin bogăția în cantitate, calitate, varietate de izvoare mineralo-medicinale naturale putem spune că reprezintă un spațiu privilegiat. Elemente terapeutice atât de utile și benefice trebuie folosite în tot potențialul lor, prin valorificarea integrativă a tuturor factorilor naturali SANOGENI.

Chiar dacă tehnologia medicală, farmacologia sau chirurgia au avansuri spectaculoase, rezultatele utilizării apelor minerale ca și agent terapeutic în anumite boli nu au fost încă depășite, pot fi utilizate împreună sau ca și o completare.

Citește mai departe...

Pădurea, baia de pădure și potențialul său pentru sănătate – Din toate timpurile, oamenii s-au bucurat de pădure, indiferent de vârstă, datorită unei atmosfere liniștite, unui climat blând, unor peisaje foarte frumoase, datorită aerului curat, aromelor plăcute ale florilor, plantelor. În pădure ne simțim liberi, deconectați de la problemele noastre, putem fi mai aproape de noi. În pădure ne ascultăm diferit, ne exprimăm, visăm și ne bucurăm de adevărata frumusețe a naturii, care la rândul ei ne înfrumusețează pe noi. De câte ori nu ai simțit o plimbare făcută în pădure ca pe o terapie? Da, pentru că exact asta este: o terapie prin natură!

Pădurea, baia de pădure – Studiile și efectele mediilor forestiere

În Japonia, începând cu anul 2004, s-au efectuat foarte multe studii pentru a investiga efectele mediilor forestiere, ale pădurii asupra sănătății umane. Chiar s–a dezvoltat o nouă știință medicală numită Medicina Forestieră, o știință inter-disciplinară, aparținând categoriilor de medicină alternativă, medicină de mediu și medicină preventivă, care cuprinde efectele mediilor forestiere asupra sănătății umane.

În Germania, pentru prima dată în Europa, pe bază științifică se dezvoltă și se cultivă păduri de vindecare în zona Mecklenburg – Vorpommern. De asemenea, în spațiul din Marea Baltică Heringsdorf, Germania a depășit un rol de pionierat și a înființat deja o primă stațiune balneară bazată cu indicații de baie de pădure.

Cercetările desfășurate în Japonia și China transcontinentală au evidențiat o multitudine de beneficii fiziologice și psihologice asociate cu practicarea Shinrin-Yoku (SY), cunoscută sub numele de baie de pădure. SY este o practică japoneză tradițională de imersiune în natură prin toate cele cinci simțuri. În anii 1980, SY a apărut în Japonia ca o componentă esențială a medicinei preventive și curative.

Citește mai departe...

Proprietățile apelor minerale naturale – Îți place apa minerală și o consumi? Bine faci! Apele minerale au unele proprietăți fundamentale și sunt compatibile cu organismul uman. Ele constituie un ,,mediu vital” pentru celule corpului și, indiferent de compoziția lor, de concentrația de săruri minerale, acestea sunt bine primite de către organism. Cu siguranță, vrei să afli mai multe informații despre apele minerale și despre elementele din care sunt formate sărurile minerale. În acest sens, ne ajută specialistul.

Elementele din care sunt formate sărurile minerale-carbon, sodiu, clor, potasiu, sulf, fier, calciu – toate la un loc sunt mai bine tolerate de către organism decât separat, apele minerale având proprietatea de a fixa în celulă elementele necesare vieții.

Apele minerale ca și definiție sunt soluții complexe de săruri minerale sau gaze nereproductibile în laborator, care iau naștere în scoarța terestră prin acțiunea de dizolvare a apei subterane asupra rocilor cu care vine în contact. Compoziția chimică a apei minerale reflectă întotdeauna structura geologică de la nivelul de circulație al apei subterane.

Citește mai departe...

Beneficiile apelor minerale pentru sănătate – Înainte de a vorbi despre beneficiile apelor minerale, să nu uităm că apa în sine este magică. Izvoarele de ape minerale, de ape termale pot oferi beneficii unice pentru sănătate. Cercetările medicale, în special în Europa, au dovedit beneficiile apelor cu izvoare termice în prevenția dar și în tratamentul multor afecțiuni, în așa numitele „cure balneare”.

Unele rezultate sunt direct legate de concentrația de minerale, multe dintre acestea fiind direct absorbite prin piele și apoi ajung în circulație, pe măsură ce sunt încorporate în țesuturile corpului. Alte cure sunt legate de temperatură, vâscozitate, alcalinitate sau alte proprietăți ale apei. Uneori, ,,starea de mai bine,” este dificil de cuantificat științific, dar este evident că oamenii, de-a lungul istoriei, s-au simțit mai bine în urma tratamentele balneare.

La noi în țară, instalațiile de izvoare minerale sunt verificate și sunt efectuate analize, periodice, detaliate de laborator a proprietăților fizico-chimice-microbiologice a apei, precum sunt date și recomandări de indicații și contraindicații pentru pentru cura externă – balneație sau pentru cura de băut – crenoterapia.

Fiecare izvor este unic, astfel încât indicarea lui de către medicul de recuperare medicală și balneologie variază în funcție de temperatura apei, de conținutul său în minerale și de afecțiunea care  este tratată. Tratamentele includ și odihnă, masaj, kinetoterapie și tratamente de fizioterapie, electroterapie, hidroterapie, inhalare și diete specifice.

Citește mai departe...

Cum poate interveni sau ajuta balneoterapia în siguranță? – Când te confrunți cu o afecțiune destul de delicată, îți adaptezi stilul de viață nevoilor impuse de aceasta. Când însă, în schemă apare și o infecție COVID-19, lucrurile se complică ceva mai mult. De aceea, apare întrebarea de mai sus: Cum poate interveni sau ajuta balneoterapia în siguranță la pacienții cu afecțiuni cardiovasculare?

Afecțiunile  cardiovasculare reprezintă un risc major pentru infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2. De asemenea, conform Societății Române de Cardiologie, bolile cardiovasculare reprezintă principala complicație a infecțiilor COVID-19, răspunzând de 70% dintre comorbiditățile din care pacienții cu COVID-19 ajung la deces. Persoanele peste 65 ani au mai multe comorbidități (boli cronice ce determină imunodepresie/rezistența scăzută la infecții), cum ar fi diabetul zaharat, bolile cardiace.

În primul rând, pacientul poate ajunge într-o stațiune balneară, doar în momentul când este compensată boala de bază. De exemplu, să nu fie cu tulburări majore de ritm cardiac, sa nu fi suferit un infarct miocardic recent, diabetul zaharat să fie compensat fără complicații majore, de exemplu insuficiență renală. Este important, de asemenea, pentru  pacienții care au trecut prin boala Covid-19, să fie vindecați (testare negativă). Să fie fără forme de insuficiență respiratorie severă (conform datelor din literatură pot apărea sechele respiratorii, respectiv fibroza pulmonară), sau alte complicații. Și la cel puțin câteva săptămâni de la vindecare, în funcție de evoluția sa, poate face tratamente balneare. Înainte de a ajunge în stațiune, recomand o radiografie pulmonară, efectuarea unor analize medicale, EKG, să nu existe contraindicații.

Citește mai departe...

Băile generale medicinale utilizează pentru tratament, pe lângă factorul termic și mecanic, și factorul chimic prin diferite substanțe chimice sau plante medicinale. Băile medicinale te ajută să-ți menții sănătatea, promovează o bună circulație a sângelui și bunăstarea și, totodată, calmează pielea. Și atunci, de ce să nu te bucuri de efectul benefic al băilor medicinale?

Pentru băile cu ingrediente chimice, temperatura apei din baie este de 35-37 grade, iar durata de 10-20 minute.

Băile generale medicinale. Baia cu iod și baia cu sare: când sunt recomandate și cum acționează?

Baia cu iod se realizează dizolvând în apă 50 -100 g iodură de potasiu pentru o baie completă sau 5-10 g pentru o baie parțială. Căzile sau vasele în care se face baia trebuie să fie din lemn, iar pacientul trebuie să fie acoperit, pentru a evita acțiunea nocivă a vaporilor de iod.

Acțiunea acestei băi se bazează, în special, pe efectele pe care iodul le are asupra organismului: vasodilatație, scăderea vâscozității sângelui, reducerea inflamației, creșterea puterii de apărare nespecifică a organismului.

Indicațiile sunt: afecțiuni inflamatorii cronice, afecțiuni reumatismale, inflamații cronice genitale, nevralgii, afecțiuni dermatologice cronice.

Baia cu sare se pregătește cu 6-10 kg sare pentru o baie generală, respectiv 1-2 kg pentru una parțială.

Efectele ei asupra organismului constau în: vasodilatație superficială, influențarea metabolismului general, influențarea echilibrului fosfo – calcic, creșterea eliminării de acid uric, efect antiinflamator și resorptiv.

Sunt indicate în afecțiunile cronice ale aparatului locomotor, afecțiuni genitale cronice, hipotiroidie.

Citește mai departe...

Ce beneficii poate aduce baia de pădure asupra sănătății noastre? Baia de pădure poate fi considerată o formă de terapie prin natură. Este practica cufundării în natură, folosindu-ne simțurile pentru a obține o serie întreagă de beneficii pentru sănătatea noastră fizică, mentală, emoțională și socială.

După modelul lui Song, Ikei și Miyazaki conceptul de terapie prin natură definește clar această formă de terapie ca „un set de practici cu scopul de a realiza <efecte medicale preventive> prin expunerea la stimuli naturali care conferă o stare de relaxare fiziologică și ameliorează funcțiile imune slăbite pentru a preveni bolile”.

Literatura actuală susține beneficiile expunerii la natură și la mediile verzi pentru sănătatea umană, respectiv asupra:

  • sistemului imun (creșterea celulelor natural killer /prevenția cancerului);
  • sistemul cardiovascular (hipertensiune/boala arterială coronariană);
  • sistemul respirator (alergii și boli respiratorii);
  • depresie și anxietate (tulburări de dispoziție și stres);
  • relaxare mentală.
Citește mai departe...

Băile cu plante medicinale sunt proceduri de hidroterapie care sunt indicate în bazele de tratament, pentru valoarea lor terapeutică în actul medical complex profilactic-curativ-recuperatoriu.

O baie este o modalitate excelentă de a te relaxa, de a calma tensiunea și de a obține o stare de bine.

Băile cu plante medicinale sau cu substanțe organice pot conține: infuzie de mușețel, de mentă, făină de muștar, tărâțe, malț, coajă de stejar, coajă de castan.

Temperatura lor este de 35-36 C și acționează prin componenta chimică, mecanică, termică. Durata unei băi este de 20-40 minute.

Băile cu plante medicinale. În aplicarea băilor, mai ales a celor generale, se ține cont de câteva reguli:

a) băile generale se aplică în prima jumătate a zilei, deoarece sunt proceduri mari, solicitante pentru organism;

b) trebuie păstrat un interval de timp între ingestia de alimente şi aplicarea băii generale (30 de minute după micul dejun, 2-3 ore după o masă ceva mai bogată);

c) băile generale nu se aplică după efort fizic important sau după stări de tensiune nervoasă mare;

d) pentru o postură relaxantă, în baie trebuie să existe dispozitive pentru sprijinirea capului și a picioarelor;

e) pacientul trebuie supravegheat pe tot parcursul procedurii, care se întrerupe la cel mai mic semn de intoleranță;

f) după baie trebuie să urmeze o perioadă de odihnă.

Citește mai departe...

Masajul terapeutic în recuperarea medicală. – Dacă ai beneficiat vreodată de o ședință de masaj, știi deja că acesta este minunat, că te face să te simți bine, relaxat, că după aceea te simți alt om. Masajul ne oferă o minunată stare reconfortantă. Dar, lucrurile nu se opresc aici: Masajul se dovedește tot mai mult a fi un tratament eficient și un tratament adjuvant pentru multe afecțiuni medicale. Masajul terapeutic este indicat alături de alte tratamente, electroterapie, hidrotermoterapie, kinetoterapie, crenoterapie, climatoterapie, atât în scop profilactic, dar și pentru recuperare medicală în multe afecțiuni. Rolul masajului este de a pregăti țesuturile pentru terapie, de a facilita instalarea unui anumit efect terapeutic, sau de a produce un anumit efect terapeutic.

Efectele fiziologice ale masajului medical pot fi locale sau generale. Multe dintre efectele locale se continuă și la nivel general, astfel că putem să vorbim de efecte mecanice, modificări reflexe, efecte psihologice.

Citește mai departe...

Cum utilizăm băile cu ape minerale naturale? – Băile cu ape minerale sunt des utilizate în stațiunile balneare în recuperarea medicală a multor afecțiuni. Ele pot fi naturale sau artificiale și folosesc gaze precum dioxidul de carbon sau hidrogenul sulfurat. Băile cu ape minerale sunt o sursă prețioasă de vindecare la care trebuie să apelăm ori de câte ori avem nevoie.

Băile artificiale cu dioxid de carbon 

Au un  dispozitiv special care realizează, la o presiune de 0,5-1 atmosferă bule fine de C02 în cada cu apă la 30-35°C, umplută de jumătate, trei sferturi sau completă.

Băile naturale carbogazoase, cu dioxid de carbon, se găsesc în stațiunile balneare: Covasna, Băile Tușnad, Buziaș, Borsec, Vatra Dornei .

Apele minerale carbogazoase mixte se pot utiliza  sub formă de cură externă ca şi băi în căzi individuale în afecțiuni ale aparatului cardiovascular.  Efectele terapeutice ale băilor cu ape  minerale carbogazoase se bazează pe acțiunea dioxidului de carbon și mai putin pe acțiunea farmacodinamică a sărurilor minerale din compoziția apei minerale. Temperaturile folosite la băile carbogazoase se situează sub valorile de 34°C.

Ca și acțiune dioxidul de carbon se absoarbe prin piele, crește fluxul sanguin arteriolar din piele, efectul vasodilatator fiind direct proporțional cu concentrația de bioxid de carbon din baia minerală. În plus, băile carbogazoase au acțiune calmantă asupra sistemului nervos.

 Durata băii este de 15-20 de minute , re recomanda ca și ritm 1 ședință pe zi sau la 2 zile. Sunt recomandate de către medicalul de recuperare medicala și balneologie. 

Citește mai departe...