Clusterul Regional Balneoturistic Transylvania a fost invitat la întâlnirea inițiată de Cabinetul Președintelui Klaus Iohannis, cu scopul de a afla mai multe despre clusterele din Regiunea Centru, o mare parte din acestea fiind coordonate din Sfântu Gheorghe.

Din partea clusterului balneoturistic Transylvania a participat președintele clusterului - dl. Péter Ferenc, vicepreședintele clusterului - dl. Thiesz János și managerul clusterului, Mátyus Enikő.

 Dl. Vajda Lajos, vicepreședintele Asociației Clusterelor din România CLUSTERO și președintele Consorțiului Clusterelor din Regiunea Centru Transylvania, a avut o prezentare comprehensivă asupra stadiului actual în regiunea Centru privind clusterizarea și esența clusterelor ca și structuri de dezvoltare regională. În cadrul prezentării, dl. Vajda a subliniat importanța clusterului balnear și rolul acestuia în specializarea inteligentă a regiunii, turismul balnear fiind un domeniu de excelență.

Ideile prezentate:

  • Conceptul clusterului constă în analiza la nivelul stațiunilor a problemelor și crearea prin soluții noi, efectului de sinergie și armonie, luând în considerare toate elementele cum ar fi: aspectul stațiunilor, natura înconjurătoare, resursele naturale, bazele de tratament, specialiștii în balneologie, specialiștii în turism, comunitatea locală și clienții.
  • În regiunea există aprox. 1870 de localități din care 34 (conform strategiei de specializare inteligentă) sunt identificate ca și localități cu potențial balnear, adică mai puțin de 2%. Astfel, acordarea statului special acestora ar trebuie să reprezinte o prioritate cu relevanță ridicată din punct de vedere al dezvoltării socio-economice al regiunii. 

Președintele clusterului, dl. Péter Ferenc a accentuat faptul că fără cooperare nu putem dezvolta acest domeniu, este nevoie de o deschidere din partea actorilor pentru a reda prosperitate turismului balnear iar munca clusterului este un exemplu în acest sens..Clusterele sunt o soluție pentru creșterea competitivității economice, iar judeţul Covasna este un exemplu de bună practică în acest sens, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, care a efectuat o vizită de lucru la Sfântu Gheorghe.

Cu stimă,
Vajda Lajos
Președintele Consorțiului Clusterelor din Regiunea Centru Transylvania

Inițiatorii Clusterelor Balneoturistice din România sunt:

  • Fundația Amfiteatru
  • Asociația Clusterelor din România-CLUSTERO
  • Asociația Stațiunilor Balneare și Balneoclimaterice din România
  • Organizația Patronală a Turismului Balnear din România
  • Asociația Română de Balneologie
  • Asociația de Turism Medical
  • Autoritatea Națională pentru Turism