Tipul cursului Online
Locul desfășurării Platformă Microsoft Teams
Perioada de desfășurare 21/11/2024 - 22/11/2024

Balneoterapia împreună hidrotermoterapia joacă un rol important în profilaxia și tratamentul de recuperare a multor afecțiuni cronice. Eco-sistemul balnear folosit în această ramură a medicinii reprezintă un spațiu privilegiat tocmai prin bogăția și varietatea resurselor de care dispune (ape minerale naturale, gaz mofetic, solfatare, peloizi, climă, microclimat de salină și talasoterapie).

Citește mai departe...

Este este un proiect finanțat de AFCN și sprijinit de SC Băile Govora SA. Parteneri: Asociația Română de Balneologie – Filiala Cluj, Centrul Cultural Clujean, Oltenia de sub Munte, IDEILAGRAM și MKBT: Make Better.

Legătura dintre cultură și sănătate a fost amplu cercetată post pandemie. Rapoarte recente evidențiază impactul tuturor formelor de cultură asupra sănătății și stării de bine a populației (Culture for Health, Heriwell). În Europa, stațiunile balneare istorice au fost locuri de pionierat în acest sens. Acestea erau numite “spitalele frumoase ale Europei”, vizitatorii se bucurau, pe lângă cura balneară, de plimbări în natură, un mediu construit armonios și de o viață socio-culturală animată. Valoarea peisajului terapeutic - “healing landscape”, este recunoscută și protejată și azi de organizații precum European Historic Thermal Towns Association.

Cele mai valoroase stațiuni istorice au fost recunoscute de UNESCO în 2022 prin înscrierea Great Spas of Europe în Lista Patrimoniului Mondial. În aceste stațiuni, peisajul cultural este protejat și valorificat pentru sănătate și turism durabil. Situația critică a stațiunilor istorice din România este amplu cunoscută și este subiectul unor strategii publice și programe de finanțare. Deși viziunea de dezvoltare este orientată către ecoturism (Strategia de Turism Balnear, 2019), instrumentele publice sunt insuficiente pentru a crea procese de utilizare a patrimoniului cultural și natural ca resursă în dezvoltarea durabilă. Dependente de turismul social și bugetul de stat, multe stațiuni nu își pot valorifica patrimoniul pentru a îmbunătăți oferta turistică și culturală, din lipsa capacității administrative, a operatorilor culturali locali sau a societății civile. 

Citește mai departe...

In calitate de Referent Stiintific pot spune ca Băile Vâlcele de odinioară, ediția adăugită și revizuită, cartea-album a tânărului cercetător independent, licențiat în turism, Cătălin Vlădărean, este o inițiativă lăudabilă în peisajul turismului balneoclimateric românesc. Demersul lui editorial vine din mai multe considerente, primul, fiind acela că este legat sufletește de această zonă, strămoșii lui din partea tatălui contribuind la dezvoltarea localităților aparținătoare Araciului, Hetea mai întâi, apoi Vâlcele.

Al doilea considerent este acela că, prin această succintă descriere, dorește ca vestita stațiune balneară pe plan național și internațional odinioară, să prindă din nou viață, aspect pe care îl așteptăm și noi.

Citește mai departe...

Congresul Turismului Balnear si de Wellness al României

 01– 03 octombrie 2024,

Ana Hotels Europa, Eforie Nord

12:45 – 13:15 Provocările și soluțiile identificate pentru menținerea calității serviciilor în centrele medicale din stațiunile balneare și în centrele de wellness, și adaptarea la noile cerințe ale oaspeților

 

Invitați în panel: Dr. Mihaela Cucu (Ana Health Spa Eforie), Dr. Gabriela Dogaru (ARB), Maria Rendes (consultant Spa), Sorin Vasilache (Shiseido Spa Stejarii Country Club), Violeta Nițescu (Baile Govora SA)

Citește mai departe...