Este este un proiect finanțat de AFCN și sprijinit de SC Băile Govora SA. Parteneri: Asociația Română de Balneologie – Filiala Cluj, Centrul Cultural Clujean, Oltenia de sub Munte, IDEILAGRAM și MKBT: Make Better.

Legătura dintre cultură și sănătate a fost amplu cercetată post pandemie. Rapoarte recente evidențiază impactul tuturor formelor de cultură asupra sănătății și stării de bine a populației (Culture for Health, Heriwell). În Europa, stațiunile balneare istorice au fost locuri de pionierat în acest sens. Acestea erau numite “spitalele frumoase ale Europei”, vizitatorii se bucurau, pe lângă cura balneară, de plimbări în natură, un mediu construit armonios și de o viață socio-culturală animată. Valoarea peisajului terapeutic - “healing landscape”, este recunoscută și protejată și azi de organizații precum European Historic Thermal Towns Association.

Cele mai valoroase stațiuni istorice au fost recunoscute de UNESCO în 2022 prin înscrierea Great Spas of Europe în Lista Patrimoniului Mondial. În aceste stațiuni, peisajul cultural este protejat și valorificat pentru sănătate și turism durabil. Situația critică a stațiunilor istorice din România este amplu cunoscută și este subiectul unor strategii publice și programe de finanțare. Deși viziunea de dezvoltare este orientată către ecoturism (Strategia de Turism Balnear, 2019), instrumentele publice sunt insuficiente pentru a crea procese de utilizare a patrimoniului cultural și natural ca resursă în dezvoltarea durabilă. Dependente de turismul social și bugetul de stat, multe stațiuni nu își pot valorifica patrimoniul pentru a îmbunătăți oferta turistică și culturală, din lipsa capacității administrative, a operatorilor culturali locali sau a societății civile. 


Oltenia are o mare densitate de stațiuni balneare înființate în sec.XIX, cea mai efervescentă perioadă de patrimoniu premodern.
Valoarea Băilor Govora stă în planificarea inițială: oraș nou, realizat pe baza unui regulament modern, ca obiectiv de sănătate publică. Valorile arhitecturale și culturale amplu cercetate de Atelier Govora stau la baza proiectului cultural. O trecere în revistă a valorilor este anexată. Acestea creează un peisaj cultural valoros la nivel național și, la nivel european, un exemplu relevant de oraș termal la granița dintre Orient și Occident și un peisaj cultural terapeutic puțin cunoscut. Valorile arhitecturale, peisagere și urbanistice, alături de cele balneo-terapeutice și naturale, diferențiază orașul ca destinație și valorificarea acestora poate crește
calitatea vieții localnicilor.

ghl1

 

ghl2

 

Loading...