Platforma indică 39 de localități cu potențial balnear excepțional, indiferent că au sau nu statut de stațiune balneoclimaterică, și peste 200 izvoare de apă minerală, majoritatea nevalorificate, din județele Harghita, Covasna și Mureș, și conține informații despre acestea , utile pentru cetățeni.

Istoria utilizării apei ca agent terapeutic ne poartă în timpuri străvechi, când oamenii, fără cunoștințe medicale, prin simpla lor capacitate de observare, au început să constate întâmplător efectele terapeutice ale diferiților factori naturali. Prin acest proiect a avut loc inventarierea resurselor balneare regionale, crearea monografiei digitale ale acestora și conștientizarea în rândul cetățenilor asupra beneficiilor utilizării resurselor naturale terapeutice cum sunt apele minerale și mofetele.

Platforma poate fi accesată aici: http://www.balneomap.ro

Câteva motive pentru a merge în stațiunile balneare – Acum, mai mult decât oricând, îmi doresc și visez să mă bucur de minunățiile naturii, să-i admir frumusețea, să respir aer curat și să iau toată căldura soarelui. Și unde ar putea fi locul cel mai potrivit, dacă nu într-o stațiune balneară, gata să-mi îndeplinească toate aceste dorințe. În timp ce așteptăm cu toții noi recomandări privind redeschiderea stațiunilor balneare, în contextul epidemiei COVID-19, specialiștii ne oferă câteva motive pentru a urma un tratament balnear.

La nivel european, una dintre căile eficiente de luptă împotriva bolilor civilizației moderne este oferită de turismul balnear. Trendul internațional este acela al întoarcerii în natură pentru tratament și recreere. În acest sens, stațiunile balneare sunt în mod evident o destinație potrivită.

Evaluarea modernă a sănătății, a bunăstării, a calității vieții, impune continuarea și dezvoltarea activității de cercetare, pentru stabilirea mecanismelor de acțiune și a efectelor curative ale factorilor naturali terapeutici existenți în stațiunile balneare. Activitatea de cercetare trebuie împletită cu activitatea medicală, activitatea turistică și cu cea educațională.

Apele minerale naturale, cu virtuțiile lor terapeutice, duc la ameliorarea durerilor în diferite patologii cronice. Se administrează în cura internă – crenoterapie, în cura externă – băi la cadă și la bazin, sub formă de pulverizații și aerosoli, injecții intramusculare.

Citește mai departe...

Recunoașterea și Renașterea Balneologiei Românești – Interviu cu Dr. Gabriela Dogaru, Medic Primar Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj – Napoca, șef Lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj – Napoca și Vicepreședinte al Asociației Române de Balneologie

Cu o vastă experiență în lumea medicală, ne bucurăm de o colaborare frumoasă cu D-na Dr. și pe site-ul despreSpa.ro, unde beneficiem de sfaturi și informații extrem de utile, verificate și avizate de D-na Dr. Gabriela Dogaru.

În calitate de Prim- Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie, D-na Doctor Gabriela Dogaru ne oferă câteva răspunsuri cu privire la o temă de maxim interes și de actualitate:

Recunoaşterea şi Renaşterea Balneologiei Româneşti

Medicina balneară din România, prin factorii naturali terapeutici existenți, oferă remedii naturale atât în profilaxia unor boli, dar și în tratamentul multor afecțiuni cronice.

Acest ECO-SISTEM BALNEAR, prin bogăția în cantitate, calitate, varietate de izvoare mineralo-medicinale naturale putem spune că reprezintă un spațiu privilegiat. Elemente terapeutice atât de utile și benefice trebuie folosite în tot potențialul lor, prin valorificarea integrativă a tuturor factorilor naturali SANOGENI.

Chiar dacă tehnologia medicală, farmacologia sau chirurgia au avansuri spectaculoase, rezultatele utilizării apelor minerale ca și agent terapeutic în anumite boli nu au fost încă depășite, pot fi utilizate împreună sau ca și o completare.

Citește mai departe...

Una din bogățiile naturale cu care țara noastră se poate mândri este mofeta. Efectele mofetei asupra sănătății sunt miraculoase: ajută la tratarea a zeci de afecțiuni. Băile de gaz vizează, în special, persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare, bolile dermatologice, problemele gincologice și endocrine.

Provenind din termenul latin “mephitis”, care înseamnă “emanație puturoasă”, mofetele sunt emanații de gaz ce pot apărea prin crăpăturile scoarței terestre în fazele finale ale activității vulcanice, prin foraje, prin degazeificarea apelor minerale, sau pot fi făcute artificial.

Deși mofete se mai găsesc și în Franța, Italia, Insula Java sau în Parcul Național Yellowstone (SUA) cele din România sunt unice prin emanațiile de gaz uscat foarte bogat în bioxid de carbon (în proporție de 95-98%), un factor terapeutic foarte eficient. De asemenea, mofetele din țara noastră conțin gaze rare precum heliu și radon, ce completează efectul curativ al mofetoterapiei.

Ce sunt mofetele?

Mofetele sunt exhalații de gaze naturale la temperaturi relativ scăzute, de obicei întâlnite în zonele post-vulcanice. Componenta principală a gazului mofetic este dioxidul de carbon (CO2), care se găsește în concentrații mari. Alte componente prezente sunt metanul, azotul, oxigenul, heliul, hidrogenul, monoxidul de carbon, sulfura de hidrogen și radonul.

În Europa, construcțiile specifice ale instalațiilor cu un tratament strict de baie uscată cu CO2 natural pot fi găsite în Ungaria – Matraderecske (Lazar și colab., 2003; Kovacs și colab., 2003) și România (Néda și colab., 2008 a și b)

Mofetariul este o încăpere amenajată în trepte, asemănătoare unui mic amfiteatru, creată astfel încât în partea inferioară se acumulează gazul respectiv. Orice mofetă trebuie prevăzută cu un sistem de avertizare a nivelului gazului, automatizat sau prin observație directă.

Capacitatea unui mofetariu este de maximum 30 – 50 persoane.

Citește mai departe...

 Din toate timpurile, oamenii s-au bucurat de pădure, indiferent de vârstă, datorită unei atmosfere liniștite, a unui climat blând, peisaje foarte frumoase, aer curat, aromelor plăcute de flori și  plante. Însă, dincolo de practicarea sa pentru plăcere, apar dovezi din ce în ce mai multe, care sugerează că pădurea, prin baia de pădure, poate oferi foarte multe beneficii asupra sănătății. În ultimul deceniu a fost raportat un număr considerabil de date, din diferite țări, privind beneficiile potențiale pentru sănătate ale pădurii. Precum și posibilele mecanisme biologice care stau la baza acestor efecte.

Pădurea și beneficiile cardiovasculare. Baia de pădure, o formă de terapie prin natură

În Japonia, începând cu anul 2004, s-au efectuat foarte multe studii pentru a investiga efectele mediilor forestiere și ale pădurii asupra sănătății umane. Baia de pădure poate fi considerată o formă de terapie prin natură. În Germania, pentru prima dată în Europa, pe bază științifică se dezvoltă și cultivă păduri de vindecare în zona Mecklenburg – Vorpommern. De asemenea, în spațiul din Marea Baltică Heringsdorf, Germania a depășit un rol de pionierat și a înființat deja o primă stațiune balneară bazată cu indicații de baie de pădure.

Studiile efectelor pădurii în ultimii 10 ani asupra sistemul cardiovascular și sistemul nervos autonom au debutat cu monitorizarea cardiacă de bază. Apoi au implicat corelația parametrilor cardiaci monitorizați cu sistemul nervos parasimpatic și cu sistemul nervos simpatic. Iar apoi, cu studii mai aprofundate ale efectelor pădurii asupra unor stări patologice specifice: hipertensiunea arterială (HTN), boala arterială coronariană (CAD) și boala pulmonară obstructivă cronică (COPD) (1).

Citește mai departe...

Pădurea, baia de pădure și potențialul său pentru sănătate – Din toate timpurile, oamenii s-au bucurat de pădure, indiferent de vârstă, datorită unei atmosfere liniștite, unui climat blând, unor peisaje foarte frumoase, datorită aerului curat, aromelor plăcute ale florilor, plantelor. În pădure ne simțim liberi, deconectați de la problemele noastre, putem fi mai aproape de noi. În pădure ne ascultăm diferit, ne exprimăm, visăm și ne bucurăm de adevărata frumusețe a naturii, care la rândul ei ne înfrumusețează pe noi. De câte ori nu ai simțit o plimbare făcută în pădure ca pe o terapie? Da, pentru că exact asta este: o terapie prin natură!

Pădurea, baia de pădure – Studiile și efectele mediilor forestiere

În Japonia, începând cu anul 2004, s-au efectuat foarte multe studii pentru a investiga efectele mediilor forestiere, ale pădurii asupra sănătății umane. Chiar s–a dezvoltat o nouă știință medicală numită Medicina Forestieră, o știință inter-disciplinară, aparținând categoriilor de medicină alternativă, medicină de mediu și medicină preventivă, care cuprinde efectele mediilor forestiere asupra sănătății umane.

În Germania, pentru prima dată în Europa, pe bază științifică se dezvoltă și se cultivă păduri de vindecare în zona Mecklenburg – Vorpommern. De asemenea, în spațiul din Marea Baltică Heringsdorf, Germania a depășit un rol de pionierat și a înființat deja o primă stațiune balneară bazată cu indicații de baie de pădure.

Cercetările desfășurate în Japonia și China transcontinentală au evidențiat o multitudine de beneficii fiziologice și psihologice asociate cu practicarea Shinrin-Yoku (SY), cunoscută sub numele de baie de pădure. SY este o practică japoneză tradițională de imersiune în natură prin toate cele cinci simțuri. În anii 1980, SY a apărut în Japonia ca o componentă esențială a medicinei preventive și curative.

Citește mai departe...

Proprietățile apelor minerale naturale – Îți place apa minerală și o consumi? Bine faci! Apele minerale au unele proprietăți fundamentale și sunt compatibile cu organismul uman. Ele constituie un ,,mediu vital” pentru celule corpului și, indiferent de compoziția lor, de concentrația de săruri minerale, acestea sunt bine primite de către organism. Cu siguranță, vrei să afli mai multe informații despre apele minerale și despre elementele din care sunt formate sărurile minerale. În acest sens, ne ajută specialistul.

Elementele din care sunt formate sărurile minerale-carbon, sodiu, clor, potasiu, sulf, fier, calciu – toate la un loc sunt mai bine tolerate de către organism decât separat, apele minerale având proprietatea de a fixa în celulă elementele necesare vieții.

Apele minerale ca și definiție sunt soluții complexe de săruri minerale sau gaze nereproductibile în laborator, care iau naștere în scoarța terestră prin acțiunea de dizolvare a apei subterane asupra rocilor cu care vine în contact. Compoziția chimică a apei minerale reflectă întotdeauna structura geologică de la nivelul de circulație al apei subterane.

Citește mai departe...

Beneficiile apelor minerale pentru sănătate – Înainte de a vorbi despre beneficiile apelor minerale, să nu uităm că apa în sine este magică. Izvoarele de ape minerale, de ape termale pot oferi beneficii unice pentru sănătate. Cercetările medicale, în special în Europa, au dovedit beneficiile apelor cu izvoare termice în prevenția dar și în tratamentul multor afecțiuni, în așa numitele „cure balneare”.

Unele rezultate sunt direct legate de concentrația de minerale, multe dintre acestea fiind direct absorbite prin piele și apoi ajung în circulație, pe măsură ce sunt încorporate în țesuturile corpului. Alte cure sunt legate de temperatură, vâscozitate, alcalinitate sau alte proprietăți ale apei. Uneori, ,,starea de mai bine,” este dificil de cuantificat științific, dar este evident că oamenii, de-a lungul istoriei, s-au simțit mai bine în urma tratamentele balneare.

La noi în țară, instalațiile de izvoare minerale sunt verificate și sunt efectuate analize, periodice, detaliate de laborator a proprietăților fizico-chimice-microbiologice a apei, precum sunt date și recomandări de indicații și contraindicații pentru pentru cura externă – balneație sau pentru cura de băut – crenoterapia.

Fiecare izvor este unic, astfel încât indicarea lui de către medicul de recuperare medicală și balneologie variază în funcție de temperatura apei, de conținutul său în minerale și de afecțiunea care  este tratată. Tratamentele includ și odihnă, masaj, kinetoterapie și tratamente de fizioterapie, electroterapie, hidroterapie, inhalare și diete specifice.

Citește mai departe...

Băile parțiale au numeroase indicații terapeutice, contribuie la menținerea sănătății și promovează o bună circulație a sângelui. În funcţie de regiunea corpului pe care se aplică, cele mai frecvent folosite sunt: băile de mâini, băile de picioare şi băile de şezut.

Băile parţiale se împart în funcţie de temperatură în: reci, calde, alternante şi ascendente (Hauffe). Acestea pot fi clasificate și în funcţie de factorul terapeutic implicat (la fel ca băile generale) și pot fi simple sau medicinale.

Citește mai departe...

Masajul gravidei și a lăuzei. Masajul medical este recomandat și are un efect benefic la femeile însărcinate, indiferent de luna de sarcină. Însă înainte de a-l efectua trebuie să știm că orice tehnică de masaj vom utiliza în timpul sarcinii este necesar să fie efectuată la indicaţia medicului specialist ginecolog, pentru a exclude contraindicaţiile terapeutice. Efectuarea unui masaj intempestiv, fără o indicaţie terapeutică corectă, mai ales asupra cavităţii abdominale, poate aibă efecte nedorite, contracţii abdominale sau chiar pierderea sarcinii în anumite condiţii de sarcină.

Prezenţa unor dureri abdominale, lombare, dureri locomotorii cu alte localizări, edeme ale membrelor inferioare, nu reprezintă întotdeauna o indicaţie sigură de masaj. Se impune un diagnostic ginecologic corespunzător, iar dacă medicul consideră că nu sunt contraindicaţii, se poate aplica masajul medical.

Citește mai departe...

Atunci când aud despre masaj, cei mai mulți dintre oameni se gândesc la o sesiune de relaxare. Cu siguranță aceasta este unul dintre motivele pentru care poți apela la un astfel de tratament. Însă, masajul este o tehnică practicată încă din timpuri străvechi, luând naștere mai mult ca o necesitate decât ca formă de răsfăț. Masajul este un remediu extrem de eficient pentru recuperarea și menținerea sănătății și are numeroase beneficii terapeutice. Iată 3 tehnici speciale de masaj utilizate în recuperarea medicală:

1. Masajul de drenaj venolimfatic

Reprezintă o tehnică specială de masaj, care se utilizează în practica medicală curentă, a cărei valoare terapeutică este recunoscută. Tehnica se folosește în recuperarea medicală, pentru stimularea circulației de întoarcere în vasele limfatice. Această tehnică are ca finalitate o mai bună evacuare a lichidelor excedentare și a rezidurilor metabolice din spațiile interstițiale, pe cale limfatică. Masajul de drenaj venolimfatic s-a dezvoltatat în Europa prin anul 1930, de către fizioterapeuții danezi Estrid și Emil Vodder, ca o tehnică de control al limfedemului post mastectomie, adică după excizia unui san, în cancerul mamar. 

În masajul de drenaj veno-limfatic, prima dată se abordeză terapeutic aria proximală a segmentului de tratat, aceasta pentru a dilata căile limfatice proximale și a le pregăti pentru a putea să primească fluidul din regiunile distale, astfel prevenindu-se un efect de stază. O ședință clasică de masaj de drenaj veno-limfatic durează 45-60 minute. Este bine a fi efectuată cu recomandarea medicului de recuperare medicală și balneologie. Se poate efectua manual sau cu ajutorul unui aparat de drenaj limfatic.

Tehnica masajului de drenaj limfatic este foarte populară și mult utilizată în SUA. Ea se dovedește eficientă în managementul limfedemului după interveția chirurgicală din cancerul de sân, alături de alte tehnici terapentice în cadrul unui tratament cu abordare comprehensivă, care va da atenție atât aspectului funcțional cât și părții cosmetice alături de sechele emoționale.

Citește mai departe...