Băile parțiale au numeroase indicații terapeutice, contribuie la menținerea sănătății și promovează o bună circulație a sângelui. În funcţie de regiunea corpului pe care se aplică, cele mai frecvent folosite sunt: băile de mâini, băile de picioare şi băile de şezut.

Băile parţiale se împart în funcţie de temperatură în: reci, calde, alternante şi ascendente (Hauffe). Acestea pot fi clasificate și în funcţie de factorul terapeutic implicat (la fel ca băile generale) și pot fi simple sau medicinale.

Băile parțiale – tratamente de hidrotermoterapie

A. Băile de mâini

Utilizează vase suficient de adânci pentru ca mâinile şi antebraţele să intre complet în apă; ele sunt reci, calde, alternante sau descendente.

1. Băile reci de mâini utilizează: temperaturi sub 15 grade. Cele de scurtă durată (1-2 minute) au efect decongestiv pentru organele interne, inclusiv pentru cele toracice și pentru creier. Cele mai prelungite, de 5-10 minute, au efect antiinflamator şi antisudoral.

2. Băile calde de mâini au o durată de 10-20 de minute, sunt folosite temperaturi cuprinse între 37 şi 45°. Ele produc vasodilataţie-periferică şi, pe cale reflexă, vasodilataţie coronariană şi relaxarea musculaturii bronșiilor. Sunt indicate în afecţiuni reumatismale, posttraumatice, afecţiuni inflamatorii ale căilor aeriene, criza de astm bronşic, empiric în criza de angor pectoris.

B. Băile alternante de mâini

Utilizează, alternativ, temperaturi de 40°, respectiv de, 15-18°. În apa caldă, mâinile se ţin 2-3 minute, până când apare reacţia dermovasculară, iar în apă rece 20-30 de secunde. Manevra se repetă de 3-5 ori. Se începe întotdeauna cu baia caldă şi se termină cu baia rece. Alternanţa termică activează circulaţia periferica şi decongestionează organele toracice. Indicaţiile acestor băi sunt reprezentate de tulburările vasomotorii locale și suferinţele neurologice periferice, afecţiuni posttraumatice.

C. Băile ascendente de mâini (Hauffe)

Au aceeaşi metodologie de aplicare ca băile ascendente generale. Ele produc vasodilataţie atât la nivel local, cât și la nivel organelor profunde, prin intermediul reacţiilor consensuale.

D. Băile de picioare

Utilizează vase care să permită acoperirea cu apă până la nivelul treimii superioare a gambei. Pot fi, ca cele pentru mâini, reci, calde, alternante şi ascendente şi prezintă aceeaşi tehnică de aplicare, acelaşi mod de acţiune şi aceleaşi indicaţii.

E. Băile de şezut

Necesită vase de forme speciale. Ele sunt, în funcţie de temperatură, recii calde, alternante si ascendente.

1. Băile reci de şezut, cu temperatura de 18 grade durează 1-5 minute, fiind indicate în constipaţii, amenoree, impotenţă, incontinenţă urinară, insomnii. Cele mai lungi de 5-10-20 de minute, pot fi utile în enterocolite acute, inflamaţii subacute ale organelor genitale. Sunt contraindicate în cistite, colici uterine.

2. Baile calde de şezut se practică la temperatura de 36-40 şi dureaza 10-20 minute, având efect de diminuare a tonusului muscular, de combatere a spasmelor vasculare de acelerare a proceselor de resorbţie. Sunt indicate în dismenoree, colici uterine, colici vezicale şi intestinale și prostatită cronică, inflamaţii cronice ale organelor genitale.

3. Băile alternante de şezut sunt stimulente şi tonifiante pentru organele din micul bazin. Sunt indicate în atonie uterină, prolaps uterin, insuficienţă ovariariă.

4. Băile ascendente de şezut au acelaşi efect, de antrenare a circulaţiei sanghine şi a termoreglării periferice și centrale, ca toate tipurile de proceduri alternante.

Referințe

Delia Cinteza. Recuperarea medicală. Termoterapia. Editura medicală VOX, București, 2003

Krausz Ludovic, Krausz Ludovic-Tibor. Hidroterapie. Editura SYRYUS TEKA. Miercurea Ciuc,2007

Dr. Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca

Prim – Vicepreședinte  Asociația Română de Balneologie