Masajul gravidei și a lăuzei. Masajul medical este recomandat și are un efect benefic la femeile însărcinate, indiferent de luna de sarcină. Însă înainte de a-l efectua trebuie să știm că orice tehnică de masaj vom utiliza în timpul sarcinii este necesar să fie efectuată la indicaţia medicului specialist ginecolog, pentru a exclude contraindicaţiile terapeutice. Efectuarea unui masaj intempestiv, fără o indicaţie terapeutică corectă, mai ales asupra cavităţii abdominale, poate aibă efecte nedorite, contracţii abdominale sau chiar pierderea sarcinii în anumite condiţii de sarcină.

Prezenţa unor dureri abdominale, lombare, dureri locomotorii cu alte localizări, edeme ale membrelor inferioare, nu reprezintă întotdeauna o indicaţie sigură de masaj. Se impune un diagnostic ginecologic corespunzător, iar dacă medicul consideră că nu sunt contraindicaţii, se poate aplica masajul medical.

Masajul gravidei

Aceste metode terapeutice sunt utile la gravide, cu atât mai mult cu cât ele nu beneficiază de tratamentele medicale medicamentoase clasice. Datorită contraindicației acestora în cursul sarcinii pentru a nu produce efecte toxice asupra copilului. Totodată, este de menţionat faptul că, în cursul sarcinii şi lactaţiei nu se recomandă proceduri de fizioterapie din aceleaşi motive. În lactaţie prin proceduri fizicale laptele putând să-şi schimbe gustul şi să nu mai fie acceptat de copil. Însă după excluderea acestor contraindicaţii, masajul la gravidă, poate să aibă un efect benefic, putând fi utilizat în tratamentul unor sindroame algice în special la nivelul coloanei vertebrale.

Hiperlordoza din sarcină poate să se însoţească de dureri lombare. Aceste dureri apar mai ales la acele paciente care au prezentat anterior sarcinii o patologie vertebrală lombară, dar şi la cele care nu au antecedente şi au o sarcină mai mare, cu lichid amniotic abundent. Paciente cu tulburări de statică vertebrală anterioare sarcinii (scolioze, cifoscolioze, asimetrii ale bazinului, patologii vertebrale de altă natură care nu contraindică sarcina) beneficiază încă de la începutul sarcinii de masaj, alături de alte metode de terapie necesare (gimnastica medicală clasică pentru fortificarea musculaturii abdominale şi mai ales pelvine, gimnastica Pilates eficientă în toate lunile de sarcină şi chiar în perioada de lăuzie etc).

Pe lângă efectele benefice ale gimnasticii medicale şi masajului în dureri la nivelul coloanei dorsolombare, ale umerilor sau membrelor inferioare, masajul medical se dovedeşte benefic la gravide şi în tratamentul insuficienţei venolimfatice, atât la gravidele fără antecedente vasculare dar cu sarcini voluminoase, cât mai ales la gravidele cu antecedente de insuficientă venolimfatică la nivelul membrelor inferioare.

Scopul masajului:

  • produce relaxare musculară;
  • are efect analgezic şi de ameliorare a disfuncţiilor prezente;
  • are efect de ameliorare a circulaţiei venolimfatice a membrului inferior;
  • are efect de fortificare a musculaturii abdominale, paravertebrale, respiratorii, în asociere cu exerciţii fizice corespunzătoare, gimnastică respiratorie.

Aceste mijloace terapeutice coroborate vor fi în măsură să pregătească gravida mai bine pentru actul naşterii, care se va desfăşura în condiţii mai bune după o astfel de pregătire.

Masajul se poate practica numai la nevoie în timpul naşterii. El se va face la nivelul abdomenului între contracţii, atunci când musculatura abdominală rămâne contractată dureros între contracţiile normale putându-se asocia cu uleiuri aromate, care au rolul de a induce un efect calmant, sedativ asupra gravidei.

Masajul poate fi făcut şi la nivelul regiunii lombosacrate şi a membrelor inferioare cu scopul de a ajuta la o naştere mai uşoară.

Toate aceste tehnici de masaj nu sunt efectuate în mod uzual, dar pot fi folosite la cererea medicului specialist ginecolog.

Masajul lăuzei

Masajul este o tehnică terapeutică care şi-a dovedit eficienţa în tratamentul de refacere la lăuze şi în continuare după naştere. Eficienta sa este benefică în recuperarea şi refacerea tonusului peretelui abdominal, a musculaturii paravertebrale, relaxare fizică şi psihică. De menţionat faptul că masarea abdomenului se va face numai la şase săptămâni de la naştere şi nu mai repede.

Utilizarea masajului medical se dovedeşte benefică şi în îngrijirea noului născut, atât a celui născut la termen, cât şi a celui născut prematur.

Contribuţia masajului la aceşti pacienţi:

  • ameliorează colicile abdominale;
  • ajută somnul, acesta devine mai liniştit;
  • stimulează sistemul imunologic şi de relaţie a noului născut care se va adapta mai uşor;
  • creşte mai rapid în greutate, nou născutul va fi mai dinamic, mai tonic, cu o mai bună adaptare la mediu.

Masajul la nou născuţi se practică cu durată de circa 15 minute. O dată sau de două trei ori pe zi, la nivelul membrelor superioare şi inferioare, la nivelul abdomenului, a spatelui, feţei şi capului. Întotdeauna se va ţine cont de faptul că nou născuţii se adaptează greu la frig, motiv pentru care întotdeauna este necesar să asigurăm condiţii optime acestor pacienţi, în special spaţii calde, pe perne sau prosoape moi, mari, pentru a nu traumatiza noul născut. Se va ţine cont întotdeauna de reacţia copilului la masaj şi se vor alege acele tehnici de tratament care relaxează şi-i fac plăcere copilului.

Dr. Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj

Napoca, Prim – Vicepreședinte  Asociația Română de Balneologie

Referințe:

Ioan Onac. Masajul medical. Editura Medicala Universitara,, Iuliu Hatieganu,, Cluj Napoca, 2009

Adrian Ionescu. Masajul. Editura ALL, 1994