Una din bogățiile naturale cu care țara noastră se poate mândri este mofeta. Efectele mofetei asupra sănătății sunt miraculoase: ajută la tratarea a zeci de afecțiuni. Băile de gaz vizează, în special, persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare, bolile dermatologice, problemele gincologice și endocrine.
Provenind din termenul latin “mephitis”, care înseamnă “emanație puturoasă”, mofetele sunt emanații de gaz ce pot apărea prin crăpăturile scoarței terestre în fazele finale ale activității vulcanice, prin foraje, prin degazeificarea apelor minerale, sau pot fi făcute artificial.
Deși mofete se mai găsesc și în Franța, Italia, Insula Java sau în Parcul Național Yellowstone (SUA) cele din România sunt unice prin emanațiile de gaz uscat foarte bogat în bioxid de carbon (în proporție de 95-98%), un factor terapeutic foarte eficient. De asemenea, mofetele din țara noastră conțin gaze rare precum heliu și radon, ce completează efectul curativ al mofetoterapiei.
Ce sunt mofetele?
Mofetele sunt exhalații de gaze naturale la temperaturi relativ scăzute, de obicei întâlnite în zonele post-vulcanice. Componenta principală a gazului mofetic este dioxidul de carbon (CO2), care se găsește în concentrații mari. Alte componente prezente sunt metanul, azotul, oxigenul, heliul, hidrogenul, monoxidul de carbon, sulfura de hidrogen și radonul.
În Europa, construcțiile specifice ale instalațiilor cu un tratament strict de baie uscată cu CO2 natural pot fi găsite în Ungaria – Matraderecske (Lazar și colab., 2003; Kovacs și colab., 2003) și România (Néda și colab., 2008 a și b)
Mofetariul este o încăpere amenajată în trepte, asemănătoare unui mic amfiteatru, creată astfel încât în partea inferioară se acumulează gazul respectiv. Orice mofetă trebuie prevăzută cu un sistem de avertizare a nivelului gazului, automatizat sau prin observație directă.
Capacitatea unui mofetariu este de maximum 30 – 50 persoane.
In ce consta procedura cu mofete?
Pacientul trebuie să stea în picioare. Totodată, acesta trebuie expus doar de la partea inferioară a trunchiului în jos, unde se exercită acțiunea benefică și pentru a evita producerea unor intoxicații.
Nivelul bioxidului de carbon trebuie să fie sub nivelul inimii.
Înaintea tratamentului prin mofetă, este recomandat ca pacientul să se odihnească 5-10 minute. Trebuie evitat vorbitul pe durata tratamentului deoarece pacientul riscă să inhaleze gazul. Între cele două tratamente zilnice, acolo unde sunt recomandate de către medic, trebuie să existe o pauză de 4-8 ore.
Vestimentația pacienților cărora li se recomandă băi mofetice este confecționată din țesături rare din bumbac sau lână. Vestimentația trebuie să permită contactul cât mai complet al organismului uman cu gazele mofetariene.
Durata tratamentului
Durata unei ședințe nu ar trebui să depășească 20 de minute și se poate face numai la recomandarea medicului de recuperare medicală și balneologie. Sunt necesare 10 până la 28 de zile de tratament pentru a avea un efect de durată. La început ședințele sunt de 5-10-15 minute, până la maximum 20-30 de minute pentru un efect terapeutic adecvat.
Efectele mofetei:
Se pot trata prin băile de gaz, în special:
- afecțiunile cardiovasculare
- bolile dermatologice
- problemele gincologice și endocrine
- afecțiunile aparatului locomotor – reumatisme cronice degenerative
Alte recomandări ale mofetei le avem și în scop profilactic:
- pentru persoanele cu risc cardiovascular
- pentru cei care suferă de hipertensiune
- persoanelor cu nivel crescut al colesterolului
- fumătorilor
- persoanelor care au probleme cu circulația
- persoanelor care lucrează în frig
Este cunoscut, de asemenea, faptul că gazul mofetariul are efecte benefice și asupra potenței, fiind recunoscut ca un foarte bun afrodisiac natural.
Mecanismul de acţiune al mofetelor constă în vasodilataţia periferică, prin acţiunea directă a dioxidului de carbon asupra vaselor mici. Ceea ce duce la încălzirea tegumentului, dar şi la vasodilataţia sistemică (musculară, cerebrală), are loc și inhalarea unei mici părţi din dioxidul de carbon din mofetă.
Contraindicațiile mofetei:
Terapiile cu mofete sunt contraindicate celor care suferă de afecţiuni în stadiu acut, boli infecţioase, boli venerice, tumori maligne (cancer de orice tip), unele tulburări de ritm cardiac şi decompensare cardiacă avansată.
Dioxidul de carbon în sine nu este propice vieţii, dar utilizat în scop terapeutic, absorbţia lui la nivel tegumentar aduce beneficii deosebite circulaţiei sanguine prin vasodilataţia periferică şi sistemică.
Mofeta naturală are ca efect creşterea fluxului sanguin prin pătrunderea CO2 prin piele atât prin tegument cât şi la nivel muscular.
Acţiunea este directă asupra musculaturii netede a vaselor de sânge mai ales asupra vaselor foarte mici (arteriole), acţiune care este considerată superioară medicamentelor vasodilatatoare periferice.
Stațiuni balneare unde putem găsi mofete
România are șansa de a avea asemenea rezerve în câteva stațiuni balneare – Balvanyos, Băile Tușnad, Buziaș, Covasna, Slănic Moldova, Sângiorz-Băi, Vatra Dornei – și ar trebui să ne considerăm privilegiați, pentru că mofete se mai găsesc doar în foarte puține locuri de pe pământ.
Cum acționează mofetele și în ce afecțiuni sunt indicate?
Factorii terapeutici naturali constând în băi cu apă minerală, mofete, terapie climatică, alături de cultura fizică medicală, indicată în tratamentul de reabilitare a pacienților după accident vascular cerebral, au avut un efect benefic asupra simptomatologiei clinice și funcționale, îmbunătățind calitatea mersului și echilibrului, funcționalitatea la un pacient care a suferit un AVC (accident vascular cerebral) cu cinci ani înainte și a fost urmărit timp de trei ani, în timp ce ea a participat la un program anual de reabilitare medicală. Tratamentul de reabilitare îmbunătățește calitatea vieții la supraviețuitorii post AVC (Dogaru G., Motricală M. și colab., 2018)
Studiu: efectele mofetei asupra stresului oxidativ în ischemia miocardică
Scopul unui studiu experimental a fost evaluarea efectului tratamentului cu mofetă asupra parametrilor de stres oxidativ și al parametrilor antioxidanți în ischemia miocardică indusă experimental la șobolani (Dogaru G și colab., 2019). Ischemia miocardică a fost indusă cu o doză unică de Isoproterenol (45 mg / kgc, s.c). Animalele utilizate au fost șobolani Wistar-Bratislava și au fost repartizate în trei loturi. Primul grup a fost cel de control, la grupul 2 a fost indusă ischemia miocardică, iar la grupul 3 după inducerea ischemiei miocardice, animalele au fost duse zilnic la mofeta de la Băile Tușnad, timp de 2 săptămâni, pentru expunerea la dioxid de carbon.
În primele 2 zile durata expunerii a fost de câte 5 minute/zi, în următoarele 2 zile câte 10 minute/zi, iar din a 5-a zi câte 15 minute/zi. După cele două săptămâni de tratament a fost recoltat sânge de la fiecare animal din cele trei grupuri. Din sângele prelevat au fost determinați parametrii de stres oxidativ, respectiv oxid nitric (NOx), malondialdechyde (MDA), stres oxidativ total (TOS), respectiv catalaza (CAT) și capacitatea oxidantă totală a plasmei (TAC). După eutanasiere au fost recoltate probele de ţesut miocardic pentru examenul histologic la microscopie electronică.
Unul dintre cei mai importanți factori care determină apariția leziunilor țesutului miocardic în cardiopatia ischemică este creșterea stresului oxidativ și reducerea efectului protector al mecanismelor antioxidante.
Este primul studiu efectuat privind eficacitatea terapeutică a tratamentului cu mofeta naturala, prin expunerea la gaz uscat de dioxid de carbon, în ischemia miocardică experimentală.
Rezultatele acestui studiu au arătat efectele pozitive ale mofetei, prin reducerea stresului oxidativ, dar și modificarea semnificativă a moleculelor antioxidate testate (CAT și TAC), determinate prin analiza sanguină. Este importantă însă, așa cum reiese din studiu, analiza periodică a proprietăților fizice și chimice ale mofetei, fiind o mofetă naturală. De asemenea, sunt necesare studii experimentale privind efectele biologice și mecanismul de acțiune ale acestora. Dar și studii clinice suplimentare privind efectul terapeutic.
Specificul emanaţiilor de gaze, numărul mare al surselor, asocierea lor cu ape minerale şi amplasarea într-un cadru natural şi climatic cu efecte terapeutice importante, creează un potenţial balneoturistic de excepţie, neexploatat la valoarea lui reală.
Dr. Gabriela Dogaru
Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj – Napoca;
Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie, Vicepreședinte Societatea Română de Medicină Fizică, de Recuperare și Balneoclimatologie;
Referințe
Gabriela Dogaru, Constantin Munteanu. MOFETE: Gaze terapeutice.
București. Editura Balneară, 2020