Recunoașterea și Renașterea Balneologiei Românești – Interviu cu Dr. Gabriela Dogaru, Medic Primar Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj – Napoca, șef Lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj – Napoca și Vicepreședinte al Asociației Române de Balneologie

Cu o vastă experiență în lumea medicală, ne bucurăm de o colaborare frumoasă cu D-na Dr. și pe site-ul despreSpa.ro, unde beneficiem de sfaturi și informații extrem de utile, verificate și avizate de D-na Dr. Gabriela Dogaru.

În calitate de Prim- Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie, D-na Doctor Gabriela Dogaru ne oferă câteva răspunsuri cu privire la o temă de maxim interes și de actualitate:

Recunoaşterea şi Renaşterea Balneologiei Româneşti

Medicina balneară din România, prin factorii naturali terapeutici existenți, oferă remedii naturale atât în profilaxia unor boli, dar și în tratamentul multor afecțiuni cronice.

Acest ECO-SISTEM BALNEAR, prin bogăția în cantitate, calitate, varietate de izvoare mineralo-medicinale naturale putem spune că reprezintă un spațiu privilegiat. Elemente terapeutice atât de utile și benefice trebuie folosite în tot potențialul lor, prin valorificarea integrativă a tuturor factorilor naturali SANOGENI.

Chiar dacă tehnologia medicală, farmacologia sau chirurgia au avansuri spectaculoase, rezultatele utilizării apelor minerale ca și agent terapeutic în anumite boli nu au fost încă depășite, pot fi utilizate împreună sau ca și o completare.

Despre ce factori naturali vorbim în țara noastră și cum pot fi valorificați aceștia?

Apele minerale naturale, gazul mofetic, solfatarele, peloizii, aerul ,clima, microclimatul de salină, talasoterapia – cura de pe litoralul marin, pădurea, toţi acești factori naturali sunt valorificați în stațiunile balneare din țara noastră în ceea ce numim:

  • Cura de hidroterapie, hidrokinetoterapie;
  • Cura de termoterapie; hidrotermoterapie
  • Cura de crenoterapie;
  • Cura climaterică, pneumoterapia;
  • Cura de pedagogie-educaţie medicală, ateliere de lucru.

Recunoașterea și Renașterea Balneologiei Românești – Există programe de prevenție în centrele balneare din țara noastră? Dacă da, care sunt acestea și ce atuuri are medicina balneară?

În fiecare an se dezvoltă programe noi de prevenție (primară, secundară, terțiară), programe de recuperare medicală pentru afecțiuni cardiovasculare, neurologice, boli reumatismale, respiratorii, digestive, renale, endocrine, ginecologice, dar și programe de educație terapeutică.

Amintesc ,,Programul de educație terapeutică și recuperare medicală pentru pacienții cu arteriopatie cronică obliterantă,, care se desfășoară în Stațiunea Balneoclimaterică Băile Tușnad

Prin acest program ne propunem:

1. Să studiem eficiența factorilor naturali terapeutici, respectiv a apelor minerale carbogazoase, a mofetei, curei de teren și bioclimei, alături de kinetoterapie, la pacienţii cu arteriopatie cronică obliterantă;

2. Să monitorizăm durata efectelor tratamentului utilizat;

3. Să reducem doza de tratament medicamentos, de analgezice;

4. Să încurajăm mersul pe jos, în scopul a reduce riscul cardiovascular, de a crește calitatea vieții pacienților.

De asemenea, anul acesta, am inițiat Campania privind „Pregătirea pentru un tratament balnear eficient și consolidarea tratamentelor balneare”, urmând să avem mai multe conferințe pe această temă.

Atuurile medicinei balneare sunt multiple. Pot ajuta la:

  • Ameliorarea sănătății fizice- ameliorare durere, mobilitate, mers;
  • Ameliorarea sănătății psihice- anxietate, somn;
  • Ameliorarea/creșterea calității vieții;
  • Educația pentru sănătate prin activități- fizice, mișcare, stil de viață mai sănătos;
  • Creșterea funcționalității pacientului, autonomia, eliminare stres, prevenire recidive;
  • Dezvoltarea unei „atitudini sănătoase” orientate spre alimentație, exerciții, stimulare cognitivă;
  • Susținerea bolnavilor cronici în timpul perioadelor critice precum intrarea în pensie sau în etapele îmbătrânirii.

Recunoașterea și Renașterea Balneologiei Românești – Ce reprezintă pentru dvs. stațiunile balneare din România? Ce rol au pentru sănătate, cât de eficiente sunt?

Eu  consider stațiunile balneare din țara noastră un loc al îmbătrânirii sănătoase și active. De asemenea, pentru mine, balneologia înseamnă Sănătate, Știință, Artă.

Există la ora actuală multe date și rezultate științifice care susțin și dovedesc eficiența acestor tratamente balneare în:

► Creșterea capacității de apărare imunitară a organismului prin modelarea reactivității acestuia față de mediu;

►„Călirea” organismului, prin creșterea posibilităților de adaptare rapidă  la variațiile temperaturi ale mediului;

► În reechilibrarea termoreglării organismului.

În încheiere, dacă puteți face câteva sugestii având în vedere contextul actual: Covid-19

Cred că a sosit momentul pentru recunoașterea, dar și pentru renașterea Balneologiei românești, aceasta având un rol important de a pregăti un sistem imunitar bun, ca parte integrantă a unui stil de viață sănătos pe termen lung. Să dezvoltăm de exemplu pentru Sănătatea pulmonară, dar și a afecțiunilor din sfera ORL, noi programe de recuperare respiratorie post Covid-19 (după vindecare), atât de necesare în condițiile actuale și nu numai, folosind apele minerale cu efecte antialergice, antiseptice, imunomodulatoare, parcurile balneare, pădurea, aerosolii naturali, kinetoterapia  respiratorie – să învățăm să respirăm corect și eficient, alături de medicina fizică. 

De asemenea, am propus și sper să facem în continuare demersuri  privind Politicile publice de sănătate/profilaxie, care ar trebui să ia în considerare posibilitatea subvenționării a două bilete de odihnă și tratament pe an. Astfel încât, persoanele cele mai vulnerabile să poată beneficia de două cure de tratament pe an, pentru maximizarea efectului benefic al curelor balneoterapeutice.

Și sper… Să ne revedem cât mai curând în stațiunile noastre balneare!

Mulțumim, Doamnei Dr. Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj- Napoca

Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie

Editor şef adjunct  Balneo Research Journal