Câteva motive pentru a merge în stațiunile balneare – Acum, mai mult decât oricând, îmi doresc și visez să mă bucur de minunățiile naturii, să-i admir frumusețea, să respir aer curat și să iau toată căldura soarelui. Și unde ar putea fi locul cel mai potrivit, dacă nu într-o stațiune balneară, gata să-mi îndeplinească toate aceste dorințe. În timp ce așteptăm cu toții noi recomandări privind redeschiderea stațiunilor balneare, în contextul epidemiei COVID-19, specialiștii ne oferă câteva motive pentru a urma un tratament balnear.

La nivel european, una dintre căile eficiente de luptă împotriva bolilor civilizației moderne este oferită de turismul balnear. Trendul internațional este acela al întoarcerii în natură pentru tratament și recreere. În acest sens, stațiunile balneare sunt în mod evident o destinație potrivită.

Evaluarea modernă a sănătății, a bunăstării, a calității vieții, impune continuarea și dezvoltarea activității de cercetare, pentru stabilirea mecanismelor de acțiune și a efectelor curative ale factorilor naturali terapeutici existenți în stațiunile balneare. Activitatea de cercetare trebuie împletită cu activitatea medicală, activitatea turistică și cu cea educațională.

Apele minerale naturale, cu virtuțiile lor terapeutice, duc la ameliorarea durerilor în diferite patologii cronice. Se administrează în cura internă – crenoterapie, în cura externă – băi la cadă și la bazin, sub formă de pulverizații și aerosoli, injecții intramusculare.

Iată câteva motive pentru a merge în stațiunile balneare:

1. Tratamentele balneare sunt recomandate în mai multe afecțiuni, și se efectuează timp de  12/14 zile.

Afecțiuni ale tubului digestiv: gastrite, ulcer duodenal, colecistite cronice, hepatite cronice stabilizate;

Afecțiuni ale rinichilor și căilor urinare: litiaza, microlitiaza renală, infecții urinare, pielonefrite, pielocistite;

Afecțiuni metabolice: diabet zaharat, hiperuricemii, dislipidemii;

Afecțiuni ale aparatului locomotor:

  • reumatism degenerativ: artroze, spondiloze cronice;
  • reumatism inflamator: poliartrita reumatoidă, spondilita ankilopoetică, artrita gutoasă, psoriazică, în formele cronice, tendinite, tenosinovite, fibromialgie;
  • deformări ale coloanei vertebrale: scolioze, cifoze, cifoscolioze.

Afecțiuni posttraumatice: după entorse, luxații, fracturi;

Afecțiuni postoperatorii: hernii de disc, artroplastii de șold, de genunchi;

Afecțiuni neurologice periferice și centrale: nevralgii, nevrite, polineuropatii, pareze de tip periferic, sechele post accident vascular cerebral, sechele posttraumatism vertebro medulare;

Afecțiuni cardiovasculare: hipertensiunea arterială, arteriopatii cronice obliterante periferice, cardiopatia ischemică;

Afecțiuni dermatologice: psoriazis, dermatita atopică, eczeme cronice;

Afecțiuni respiratorii: astm bronșic, rinofaringite, sinuzite, traheo-bronșite, viroze respiratorii, bronșita cronică, fibroza pulmonară;

Altele: insomnii, oboseala cronică, neurastenie;

Hipotiroidism, obezitate.

2. Apele minerale și efectul lor în timpalte câteva motive pentru a merge în stațiunile balneare

Spre deosebire de terapia medicamentoasă care uneori este însoțită de efecte secundare, crenoterapia, dacă este administrată corect, nu determină efecte secundare decât foarte rar. Apele minerale administrate în cură internă nu sunt active în doze unice. Efectul lor devine aparent după o administrare de 20-30 zile.

Mulți pacienți își reduc consumul de medicamente, de antialgice, sau chiar nu mai consumă deloc după ce au urmat programul de tratament balnear.

3. Două săptămâni de tratament

Este nevoie de cel puțin două săptămâni de tratament pentru a simți efectele pe termen lung, în care sunt incluse tratamentul balnear, activități de educație terapeutică, și care sunt supravegheate de către profesioniștii din domeniul sănătății, care îți permit să simți beneficii la câteva luni după încheierea tratamentului. Este modul ideal pentru a te îndepărta de viața de zi cu zi și de posibilele surse de stres. Dar și timpul pentru a dezvolta obiceiuri bune, recomandate de către profesioniștii stațiunii.

4. Îngrijire personalizată și completă

Medicina balneară oferă un tratament multidisciplinar într-o stațiune: tratamente bogate în apă minerală, mofetoterapie, crenoterapie, exerciții fizice pentru a învăța cum să te miști bine, cum să respiri bine, sfaturi pentru sănătate, în special cu privire la nutriția zilnică, grupuri de discuții între oaspeți.

La sosirea în stațiunea balneară, oaspeții au o întâlnire cu medicul de recuperare medicală și balneologie, care după consultație stabilește tratamentul personalizat pentru fiecare.

5. Acoperirea asigurărilor de sănătate

Cele 14 zile de tratament balnear sunt parțial acoperite de Asigurările de Sănătate. Dar, în prezent, are loc extinderea conceptului de cură balneară prin Mini-cure, pachete balneare (neacoperite de asigurarea de boală), Cure specifice (cu program educativ, cure profilactice), Diversificarea ofertei și activității stațiunilor balneare.

6. Pacientul primește sfaturi

Într-o stațiune balneară pacientul, după examinarea clinică este monitorizat medical, primește sfaturi pe toată durata curei, fiind asigurat tratamentul de specialitate, prin valorificarea, în principal, a acestor factori naturali sanogeni.

7. Câteva motive pentru a merge în stațiunile balneare – Efecte benefice și de durată

Rezultatele unor studii internaționale au arătat faptul că efectele benefice și de durată (pe termen mediu și lung) ale tratamentelor balneare, pot fi obținute numai prin aplicații seriate care determină eficacitatea finală a acestora.

Dr. Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicinăfizicăşibalneologie – SpitalulClinic de Recuperare Cluj Napoca;

Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie, Vicepreședinte Societatea Română de Medicină Fizică, de Recuperare și Balneoclimatologie;