Proprietățile apelor minerale naturale – Îți place apa minerală și o consumi? Bine faci! Apele minerale au unele proprietăți fundamentale și sunt compatibile cu organismul uman. Ele constituie un ,,mediu vital” pentru celule corpului și, indiferent de compoziția lor, de concentrația de săruri minerale, acestea sunt bine primite de către organism. Cu siguranță, vrei să afli mai multe informații despre apele minerale și despre elementele din care sunt formate sărurile minerale. În acest sens, ne ajută specialistul.
Elementele din care sunt formate sărurile minerale-carbon, sodiu, clor, potasiu, sulf, fier, calciu – toate la un loc sunt mai bine tolerate de către organism decât separat, apele minerale având proprietatea de a fixa în celulă elementele necesare vieții.
Apele minerale ca și definiție sunt soluții complexe de săruri minerale sau gaze nereproductibile în laborator, care iau naștere în scoarța terestră prin acțiunea de dizolvare a apei subterane asupra rocilor cu care vine în contact. Compoziția chimică a apei minerale reflectă întotdeauna structura geologică de la nivelul de circulație al apei subterane.
Pentru ca o apă să poată fi considerată minerală, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- mineralizare sau conținut de săruri minerale dizolvate peste 1 g/l;
- elemente chimice cu acțiune farmacologică cunoscută, în proporții minim necesare, normate de fiecare țară în limite apropiate: fier, brom,iod, litiu, sulf, siliciu, mangan, aluminiu;
- conținut de gaze dizolvate cu efecte biologice în concentrații stabilite (1000 mg CO2/l, 1 mgH2S/l;
- temperaturi de peste 20 º C , la izvor. Ape hipotermale 20º – 34 º C,termale 34º – 38º C, hipertermale peste 38 º C;
- existența unei acțiuni terapeutice științific recunoscută, situație care conferă acestor ape minerale terapeutice statutul de medicament, fiind interzisă orice modificare sau prelucrare prin adăugare sau extragere de substanțe în afară de CO2.
Proprietățile apelor minerale naturale. După compoziția chimică apele minerale se clasifică în:
- ape oligominerale (oligometalice, akratice), cu o mineralizare totală sub 1 g de săruri /l. Avem la Geoagiu Băi, Felix- afecțiuni reumatismale. Cele reci în cura de băut, Olănești, Călimănești;
- ape alcaline și alcalino teroase, conțin min 1 g/l de NaHCO3 administrate în afecțiuni digestive, Borsec, Sângeorz Băi;
- ape clorurosodice ( sărate ) 1 g% clorura de sodiu. Se folosesc în cura internă, dacă au concentrația până la 15 g/l, în boli digestive și în cură externă cu o concentrație mai mare în boli reumatice -Sovata,Ocna Sibiului, Bazna;
- ape sulfuroase, prezența hidrogenului sulfurat, 1 mg la mie, Olănești, Călimanești;
- ape carbogazoase, 1 g la mie Co2, Covasna, Tușnad, Buziaș, Vatra Dornei;
- ape sulfatate – 1 g la mie sulfați la Slănic, Bălțătești;
- feruginoase – 10 g la mie fier la Tușnad, Covasna, Vatra Dornei;
- ape radioactive. (contin 80 u. Mache/1, radiu), Felix;
- ape litinifere, peste 3 mg litiu /litru, utilizate în tratamentul maniaco-depresiei. Apa medicinală Maria de la Malnaș-Băi, cu un conținut de 8 mg litiu la litru a fost utilizată în cercetări clinice și experimentale în tratamentul migrenei și tulburărilor afective.
Proprietățile apelor minerale asupra organismului:
1. Activează enzimele – au proprietatea de a activa o seri de fermenți, enzime.
2. Au un rol protector – toate apele minerale băute rațional au asupra întregului organism un rol protector general. Ele stimulează procesele de apărare ale organismului.
3. Au putere bactericidă – anumite ape minerale, mai ales apele radioactive, au o mare putere bactericidă.
4. Apele minerale influențează direct două aparate: aparatul digestiv, aparatul circulator. Unii pacienți cred că dacă vor bea apă minerală mai multă efetul va fi mai mare. Din contră, poate provoca balonări, diaree,încarcă munca inimii.Pentru a evita aceste neplăceri trebuie respectate cu strictețe cantitatea indicată de medic.
5. Primul organ cu care vine în contact apa minerală este stomacul. Dacă se consumă 300 cmᶟ de apă călduță pe stomacul gol, aproape jumătate trece în intestin după 10 minute. Apa rece sau fierbinte părăsește stomacul mai repede. Apele minerale călduțe stau mai mult în stomac decât apa obișnuită, deoarece calmează mușchii stomacului, iar apele minerale reci sau fierbinți accelerează aceste mișcări. De aceea apa minerală se consumă călduță în boli ale tubului digestiv însoțite de diaree, iar apa minerală rece se consumă în constipație.
6. Apa nu trebuie băută niciodată repede.
7. Timpul cel mai indicat de a bea apa minerală este dimineața, pe stomacul gol, iar în rest cu 10-20 de minute înainte de fiecare masă. În anumite afecțiuni precum gastrita, ulcer, duodenita cronică, când dorim ca apa să rămână mai mult timp în stomac, se va consuma în timpul sau după terminarea mesei. În aceste situații apa minerală neutralizează hiperaciditatea gastrică, sau are timp să dilueze secreția acidă a sucului gastric.
Referințe:
Adrian V. Chiriac. Terapia cu ape medicinale. Editor BEST BUSINESS; București
ConstantinMunteanu. Balneoterapia. EdituraBalneara, București, 2013
Dr. Gabriela Dogaru
Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca
Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie