Eficiența balneoterapiei post accident vascular cerebral
Tratamentul cu ape minerale carbogazoase este utilizat încă din evul mediu, dar indicația sa la pacienții cu boala cardiovasculară se consideră că nu este încă pe deplin fundamentată științific. Există multe studii care susțin că băile cu dioxid de carbon ar putea reprezenta un mijloc terapeutic eficient în recuperarea bolii cardiace coronariene, a infarctului miocardic și a accidentelor vasculare cerebrale, precum și în tratamentul insuficienței venoase cronice, al unor boli inflamatorii, dar și în tratamentul afecțiunilor vasculare periferice.
Cum afectează populația accidentele vasculare cerebrale? Eficiența balneoterapiei post accident vascular cerebral. Ce spun studiile?
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății în anul 2001 s-au înregistrat 5,5 milioane de decese prin accidente vasculare cerebrale și anual circa 15 milioane de persoane supraviețuiesc unui accident vascular cerebral. Letalitatea prin accidente vasculare cerebrale este de 11% pentru femei și 8,4% pentru bărbați.
Conform European Association for Cardiovascular Prevention&Rehabilitation recuperarea cardiovasculară de fază II și III de se realizează în România doar în proporție de 10%. Studii prospective arată că această afecțiune crește an de an, atât ca incidență cât și ca prevalență, apreciindu-se de experții Organizației Mondiale a Sănătății că accidentele vasculare cerebrale vor deveni până în anul 2030 principala cauză de mortalitate.
Aproximativ 80% din supraviețuitorii unui accident vascular cerebral devin invalizi.
Obiectivul pentru 2016 al recuperării după un accident vascular cerebral a fost ca la 3 luni după un AVC, peste 70% din supraviețuitori să fie independenți în activitățile vieții zilnice
La ora actuala predomina poziția activa privind strategia și tactica de recuperare a pacienților cu accident vascular cerebral și anume inițierea precoce a programelor de recuperare medicala, find incluse și tratamentele în stațiunile balneare.
Indicațiile de cură balneară trebuie limitate la acei pacienți care au realizat progrese în recuperarea deficitului motor, a unor funcții în serviciile de recuperare medicală de specialitate, care nu prezintă aspecte de decompensare sau evolutive. Se indica tratamentele balneare în formele stabilizate la minim 6 luni după accidentul vascular.
Eficiența balneoterapiei post accident vascular cerebral. Sunt indicate programe de recuperare medicala dar și programe de profilaxie secundară a recidivelor, de control a factorilor de risc.
S-a dovedit că metodele de BALNEOTERAPIE nu conduc doar la modificări favorabile în sfera motorie, ci și la un efect pozitiv asupra stării psihologice a pacientului.
Conform unor studii efectuate la Băile Tușnad, tratamentul cu factori naturali sanogeni, respectiv băile cu ape minerale carbogazoase, mofetoterapia, climatoterapia și cura de teren, alături de kinetoterapie, masoterapie, terapie ocupațională, indicate în tratamentul de recuperare la pacienții post accident vascular cerebral au influențat benefic simptomatologia clinica și funcțională, respectiv o îmbunătățire a calității mersului și a echilibrului, a funcționalității și calității vieții, a capacității de efort, o îmbunătățire a somnului fiind monitorizați timp de trei ani, în fiecare an efectuând un program de recuperare medicala în stațiune.
De asemenea, în studii efectuate la Covasna prin aplicarea programelor de recuperare medicala cu mofete, ape minerale carbogazoase și climatoterapie, kinetoterapie la persoane cu patologie cardiovasculara respectiv hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, valvulopatii s-au constatat efecte beneficii pe termen lung, dar în același timp, pentru obținerea unor efecte de ameliorare a factorilor de risc cardiovascular ( hipertensiune arteriala, colesterol, glicemie, fumat, consum de alcool) este nevoie de programe de lungă durată de recuperare cardiovasculară, alături de aplicarea unor măsuri de a schimba stilul de viață, de prevenție.
Este importantă continuarea programelor de recuperare medicală după un accident vascular cerebral, acolo unde nu există contraindicații, și în stațiunile balneare de profil cardiovascular din Romania, dar și efectuarea unor studii clinice randomizate privind eficienta acestor tratamente.
Se pot indica: Covasna, Băile Tușnad, Buziaș, Vatra Dornei, Herculane, Pucioasa (factori de risc), Olănești, Călimănești Căciulata în afecțiuni cardiovasculare cronice stabilizate.
Dr. Gabriela Dogaru
Medic primar Recuperare, medicină fizică şi balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca
Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie
Vicepreşedinte Societatea Română de Medicină Fizică, de Recuperare și Balneoclimatologie
Referințe
Dogaru Gabriela, Ispas Alexandra, Stanescu Ioana, Motricala Marieta, Ákos Molnar. A clinical study on the efficacy of natural therapeutic factors in Băile Tuşnad for the rehabilitation of post-stroke patients. Balneo Research Journal.2017; 8 (1) :5-10
Gabriela Dogaru, Alexandra Ispas Adriana Bulboacă Marieta Motricală Ioana Stănescu.Influence of balnear therapy at Băile Tușnad on quality of life of post-stroke patients .Balneo Research Journal.2017;8(4):201-205
Suceveanu Mihaela, Pop Dana, Suceveanu Paul, Sitar Tǎut Adela Viviana, Zdrenghea Dumitru, Hâncu Nicolae . Effects of cardiovascular rehabilitation in patients admited to the ” Dr. Benedek Geza” hospital of rehabilitation in cardiovascular diseases, Covasna. Balneo Research Journal.2015;6(1):53-59
.Suceveanu Mihaela, Suceveanu Paul, Pop Dana, Sitat Taut Adela, Zdrenghea Dumitru, Hancu Nicolae.Role of mofette therapy in cardiovascular rehabilitation- the Covasna model. Balneo Research Journal. 2015;6(2):69-74