Beneficii ale saunei asupra sănătății și stării de bine – Practicată constant, sauna oferă bunăstare întregului organism, atât fizic, cât și psihic. Sauna tonifică și regenerează corpul, deoarece duce la relaxare generală și implică o detoxifiere a întregului organism. Căldura saunei permite corpului să se relaxeze, iar prin transpirația cauzată de căldura și de umiditatea creată cu jeturi de apă pe pietrele fierbinți, permite eliminarea toxinelor acumulate în organism.

Sauna, în general, este o activitate bine tolerată, simplu de utilizat, recreațională și plăcută. Nu implică efort fizic și poate fi efectuată în siguranță. Conform unor studii clinice, sauna are efecte benefice și potențial terapeutice. Este utilizată în stațiunile balneoclimaterice din țara noastră. Uneori însă, este necesară recomandarea medicală ca urmare a efectelor sale pe sistemul cardiovascular, pulmonar sau neurocognitive.

Studiile arată efecte benefice asupra tensiunii arteriale, prin reducerea tensiunii arteriale sistolice și diastolice după sesiuni de 30 de minute de saună,  dar și faptul că sesiunile frecvente de saună (4-7/săptămâni) scad cu 47% riscul de a dezvolta hipertensiune arterială. Un studiu prospectiv efectuat pe 2315 bărbați finlandezi urmăriți pentru o perioadă de 20,7 ani arată că frecvența și durata sesiunilor de saună sunt invers proporționale cu riscul de moarte subită cardiacă, cu boala coronariană fatală, efectul protector cardiovascular al saunei finlandeze fiind cel puțin comparabil cu efectele pe termen lung ale activității fizice. Un alt studiu prospectiv efectuat pe 1628 participanți, bărbați și femei, urmăriți timp de 15 ani, cu sesiuni frecvente de saună (4-7 sesiuni /săptămână) arată că se reduce cu 62% riscul de accident vascular cerebral (ischemic sau hemoragic) incidental, comparat cu o singură sesiune/săptămână.

Beneficii ale saunei asupra sănătății: efect benefic asupra funcției pulmonare

Un efect benefic poate avea și asupra funcției pulmonare, prin scăderea incidenței răcelilor. Sesiunile regulate de saună reduc incidența pneumoniilor. Kunutsor et al. au arătat că expunerile moderate (2-3 sesiuni/săptămână) și crescute (4-7 sesiuni/săptămână) au fost asociate cu reducerea riscului de boli respiratorii (bronșite, astm bronșic, pneumonie).

Sesiunile frecvente de saună (4-7/săptămână) reduc cu 66% riscul de demență și cu 65% a riscului de apariție a bolii Alzheimer, comparativ cu cei care au făcut doar o sesiune pe săptămână, conform unor cercetări privind efectele neurocognitive ale saunei.

De asemenea, utilizarea saunei poate duce la scăderea durerii și simptomelor asociate cu afecțiunile musculo – scheletice (coxartroze, gonartroze, spondiloze), artrită reumatoidă, fibromialgia, ameliorarea durerilor  de cap.

Sauna poate avea efect protector asupra pielii, prin creșterea stabilității barierei epidermale și creșterea hidratării, cu rol la pacienții cu psoriazis, prin eliminarea scuamelor hiperkeratozice.

Contraindicațiile absolute ale saunei includ:

Angină pectorală instabilă, infarct miocardic recent, hipertensiune necontrolabilă, insuficiență cardiacă ischemică sau decompensată sau stenoză aortică severă, febră, infecții acute sau afecțiuni inflamatorii, precum și afecțiuni ale pielii: urticarie. Trebuie manifestată precauție la persoanele cu hipotensiune ortostatică sau afecțiune valvulară severă, când tensiunea arterială poate scădea brusc.

Trebuie evitat consumul de alcool. O combinație dintre saună și consumul de alcool crește riscul de hipotensiune, complicații cardiace, moarte subită și evenimente traumatice.

Sauna poate fi o activitate utilizată în scopul promovării stării de bine, a relaxării cu numeroase beneficii asupra sănătății, chiar și la persoanele cu afecțiuni cardiovasculare stabile, dar și la persoanele sedentare, ca o completare la exercițiile fizice. 

Dr. Gabriela Dogaru

Medic Primar Recuperare, Medicină fizică şi Balneologie Cluj Napoca

Vicepreşedinte Asociaţia Română de Balneologie

Dr. Ionela Peter

Medic rezident Recuperare, Medicină fizica şi Balneologie Cluj Napoca

Referinţe

Zaccardi F, Laukkanen T, Willeit P, Kunutsor SK, Kauhanen J, Laukkanen JA. Sauna bathing and incident hypertension: a prospective cohort study. Am J Hypertens. 2017;30(11): 1120-1125.

Laukkanen T, Khan H, Zaccardi F, Laukkanen JA. Association between sauna bathing and fatal cardiovascular and all-cause mortality events. JAMA Intern Med. 2015;175(4):542-548.

Kunutsor SK, Khan H, Zaccardi F, Laukkanen T, Willeit P, Laukkanen J. Sauna bathing reduces the risk of stroke in Finnish men and women: a prospective cohort study. Neurology. 2018; 90:e1937-e1944.

Hannuksela M, Väänänen A. The sauna, skin and skin diseases. Ann Clin Res. 1988;20(4):276-278.

Laukkanen J, Laukkanen T, Kunutsor S. Cardiovascular and Other Health Benefits of Sauna Bathing: A Review of the Evidence. Mayo Clinic Proceedings. 2018;93(8):1111-1121.

Kunutsor SK, Laukkanen T, Laukkanen JA. Sauna bathing reduces the risk of respiratory diseases: a long-term prospective cohort study. Eur J Epidemiol. 2017;32(12):1107-1111

 

FacebookTwitterWhatsApp