Tratamentul gonartrozei se poate face cu ape minerale.
Genunchiul îți creează probleme? Până mai ieri te mișcai în voie, dansai, mergeai cu bicicleta sau erai vedetă la sală? Nu dispera, vine o vreme când oasele își cer și ele dreptul la repaus, asemenea unui lanț care scârțâie și trebuie uns. Dar să vedem despre ce neplăcere este vorba mai exact.
Ce este gonartroza?
Gonartroza este o boală degenerativă, care afectează articulația genunchiului prin deteriorarea progresivă a cartilajului articular. În timp duce la apariția durerii, limitarea mobilității articulației, reducerea calității vieții. Gonartroza poate fi tratată farmacologic, însă există la îndemână și anumite măsuri non-farmacologice. Acestea pot include controlul greutății prin modificarea dietei, activități fizice zilnice, orteze și dispozitive de mers, terapia fizică prin proceduri de electroanalgezie, proceduri de termoterapie cum ar fi împachetările cu parafină sau nămol. În perioada cronică a bolii sunt indicate tratamentele balneare, respectiv hidrogimnastica în ape minerale naturale pentru îmbunătăţirea mişcărilor articulare, creşterea tonusului muscular, ameliorarea spasmelor musculare, menţinerea sau îmbunătăţirea mobilităţii funcţionale.
Eficacitatea balneoterapiei în tratamentul gonartrozei poate fi explicată prin sumaţia următoarelor efecte: termice, mecanice, chimice, imunologice, condroprotectoare.
Acestea din urmă sunt preparate, care protejează de la distrugere ligamentele, tendoanele și țesutul cartilaginos în timpul efortului fizic sporit.
Efectul termic este o consecință a căldurii, care determină creșterea fluxului sanguin şi vasodilataţie, ducând la îndepărtarea elementelor nociceptive (stimulații ale agenților nocivi pentru organism, la nivelul pielii sau al mucoaselor) și a radicalilor liberi de O2. Căldura induce sedare și relaxare musculară, crescând astfel mobilitatea articulară. Exista studii care arată că baia fierbinte determină creșterea nivelurilor hormonale de beta-endorfină și al hormonului de stres, exercitând astfel un efect analgezic direct. De asemenea, imersia diferitelor părţi ale corpului în apa mineralizată permite mobilizarea articulațiilor mult mai uşor, facilitând tonifierea musculară.
Efectul chimic constă în absorbţia de elemente minerale din apa mineralizată prin piele, modulând astfel sistemul imun. Elementele minerale care se acumulează în diferite straturi ale pielii, în timpul băilor, se consideră că sunt eliberate lent în circulație, având rol în acțiunile sistemice.
Pentru tratamentul gonartrozei pot fi recomandate apele minerale sulfuroase, cloruro-sodice, termale-oligominerale, carbogazoase.
Tratamentele balneare sunt recomandate de către medicul specialist de recuperare medicală și balneologie. Acestea sunt individualizate în funcție de stadiul bolii, dar și de alte afecțiuni prezente. Pot fi recomandate la noi în țară stațiuni balneare precum Băile Herculane, Sovata, Ocna Sibiu, Băile Felix, Olănești, Călimănești – Căciulata, Govora, Băile Tușnad, Vatra Dornei, Geoagiu Bai, Techirghiol, Sângeorz Bai, Buziaș.
Diverse studii clinice controlate și randomizate au fost efectuate pentru a evalua eficacitatea şi tolerabilitatea tratamentului cu ape minerale și la pacienții cu gonartroză.
Rezultatele confirmă efectele benefice ale balneoterapie la pacienţii cu gonartroză, cu reducerea simptomatologiei dureroase. Precum şi îmbunătățirea semnificativă a capacității funcționale și a calităţii vieţii.
Dr. Gabriela Dogaru
Medic Primar Recuperare, Medicină fizică și Balneologie Cluj Napoca
Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie
Dr. Ionela Peter
Medic rezident Recuperare, Medicină fizică și Balneologie Cluj Napoca