Talasoterapia reprezintă aplicarea în scopuri profilactice și terapeutice a proprietăților climatului marin, ale apei de mare, ale nămolurilor marine, ale nisipului de pe litoralul marin și ale algelor marine.
Calitățile curative ale apei de mare și ale climatului marin au fost folosite în scopuri terapeutice încă din vremurile romane. În prezent, talasoterapia este văzută ca un veritabil ajutor pentru starea de sănătate. Pe lângă refacerea forțelor, grija de sine și reducerea stresului, talasoterapia ajută la găsirea unei stări de armonie între corp și spirit. Precum și la rezolvarea unor probleme specifice, cum ar fi: tonusul muscular, tulburările de somn, circulația sanguină, artrita, menopauza sau tulburări ale sistemului respirator.
Englezul Charles Russel a fost prima persoană din timpurile apropiate care a vorbit despre efectele benefice ale apei de mare și a climatului marin, în lucrarea sa din 1753, intitulată „Utilizarea apei de mare”, dar termenul de talasoterapie a fost prima oară menționat de francezul Bonnardierre la sfârșitul secolului al XIX – lea.
Climatul marin caracteristic Mării Negre este perfect pentru talasoterapie. Ceea ce a făcut ca în 1903 să fie construit primul sanatoriu maritim din țara noastră la Eforie Sud. Specialiștii susțin că băile de mare asociate cu aerul marin reîntineresc celulele și pielea, și au un efect revigorant asupra organismului, fiind o modalitate eficientă de atenuare a stresului, a nervozității și oboselii cronice.
Beneficiile talasoterapiei. Baia de nisip cald
… recunoscută ca terapie în Franța și Italia, combate retenția de apă din organism, atenuează durerile reumatice, elimină toxinele și crește rezistența la infecții. Atent folosite ca durată și moment al zilei, ultravioletele previn osteoporoza, depresia, insomnia, meteosensibilitatea, atenuează simptomele bolilor autoimune. Componentele apei de mare (magneziul, potasiul, calciul, diferiți sulfați și sodiul) sunt absorbite de pori și revigorează corpul obosit.
Cura heliomarină
… are indicații majore în bolile reumatice inflamatorii și degenerative în stadii cronice, respectiv spondilita anchilozantă, poliartrita reumatoidă, artrozele, în bolile respiratorii cronice (rinofaringite, rinosinuzite, bronșite cronice, astmul bronșic), pe care le influențează în bine mai ales pe calea inspirării aerosolilor marini, fluidificării secrețiilor bronșice și a atenuării sau suprimării spasmelor bronșice, în unele boli ale sângelui, în special în unele anemii, pe calea normalizării eritrocitelor, stimularea creșterii hemoglobinei. Cazurile moderate de hipertensiune arterială beneficiază de serviciile curei heliomarine, pe calea atenuării debitului sistolic. Adică a volumului de sânge pe care îl pompează inima la fiecare contracție.
O serie de boli ortopedice (întârzierile în consolidarea fracturilor, atrofiile musculare, redorile articulare) beneficiază de cura heliomarină pe calea reglării metabolismului calciului și fosforului, ca și pe calea reglării sistemului neuroendocrin.
Cura heliomarină influențează favorabil o serie de boli inflamatorii ginecologice cronice, anexite, metroanexite cronice. De aceeași cură mai beneficiază și o serie de boli de piele, ca pitiriazisul, psoriazisul și eczemele uscate. Beneficii majore ale curei se înregistrează în cazul multor boli ale copiilor, în special la cei care au suferit de rahitism, ca și în convalescență după diferite boli infecțioase.
Nu se recomandă persoanelor care suferă de hipertensiune arterială necontrolată medicamentos, tuberculoză în stadii acute, în fazele ei evolutive, hipertiroidism și diferite boli endocrine, boli psihice și nervoase, insuficiența renală, insuficiențe de organ.
Aceasta poate fi efectuată în condiții naturale, vara, pe litoralul Marii Negre, din luna mai până la sfârșitul lunii septembrie, când temperatura apei este în medie de 15-25°C, iar cea a aerului de 15-20°C.
Termenul de talasoterapie se utilizează numai dacă sunt îndeplinite următoarele definiții și condiții preliminare și sunt oferite sau luate următoarele măsuri:
1. Definiție: Talasoterapia este un plan integrat pentru terapie, prevenție și promovare a sănătății. Planul va fi implementat pentru indicații definite în cadrul îngrijirii medicale și cu participarea personalului expert calificat.
2. Locație terapeutică imediat lângă mare. Talasoterapia trebuie efectuată în locuri în care climatul maritim are un efect imediat.
3. Apa de mare. Marea va fi folosită pentru scăldat în ape naturale. Apa de mare adecvată, care este atrasă local, trebuie utilizată pentru inhalare și/sau îmbăiere, de exemplu într-o cadă sau o piscină.
4. Produse marine. Este posibil să folosiți nămol sau alge etc. pentru diferite aplicații.
5. Aer de mare cu alergen scăzut și curat. Calitatea aerului trebuie să garanteze că șederile prelungite în aer liber vor reprezenta un factor de ușurare.
6. Helioterapia. Radiația solară naturală va fi utilizată în principal pentru helioterapie. În condiții meteorologice adverse, iradierea artificială UV poate suplimenta helioterapia.
7. Expunerea la terapie pentru climă și mișcare. Expunerea la terapie cu climă și mișcare trebuie efectuată în regimuri fixe în zona apropiată de țărm.
8. Măsuri asociate de promovare a sănătății. Măsurile de sănătate asociate, care pun accentul pe relaxare, schimbarea nutriției și exerciții fizice trebuie efectuate pentru a îmbunătăți starea fizică generală.
Criteriile menționate mai sus reprezintă standarde minime, adică pot fi completate cu măsuri suplimentare, cum ar fi ofertele de specialitate locale. Aceste criterii au fost redactate de un grup de lucru al Comitetului pentru talasoterapie al Asociației Spa-urilor Germane (V. Harms, MD, H. Schuh, MD, prof. C. Stick, MD) și au fost discutate în cadrul unei sesiuni plenare a Primei Conferințe Europene privind Talasoterapia de la Rostock Warnemünde din 12 ianuarie 2002.
Beneficiile talasoterapiei. Tehnici de talasoterapie
- Algele marine se folosesc sub formă de pudră sau de extract lichid, în bai sau în aplicații locale (împachetări);
- Nămolurile marine sunt fie amestecate cu băile de apă de mare, fie utilizate în aplicații locale (împachetări) la o temperatura de 35- 35 grade Celsius, menținută constantă cu ajutorul unei foi de aluminiu sau al unei iradieri cu radiații infraroșii. Pielea este în prealabil bine umezită și fricționată, pentru a înmuia stratul cornos și pentru a crește temperatura corpului;
- Climatul marin (aer curat, bogat în iod) sunt, în funcție de țară și de regiune, calmante sau stimulante, chiar revigorante.
Apa de mare nu trebuie sa fie nici reconstituită, nici transportată, nici nu trebuie sa fi suferit un tratament fizic (radiații) sau chimic (adăugare de clor).
Ea se utilizează la o temperatura între 20 și 40 grade Celsius, pe cale externă (dușuri, băi) sau internă (irigații bucale, vaginale, aerosoli). Baia de apă de mare, făcută individual, la o temperatura de 34 grade Celsius este elementul de baza al curei. Din cauza densității apei, corpul este mult mai ușor în apă sărată decât în apa dulce. Senzația de imponderabilitate care rezultă de aici ușurează mobilizarea și gimnastica acvatică.
Cu o durată de aproximativ 20 minute, baia trebuie să fie urmată de o perioadă cel puțin egală de odihnă. Dușul sub jet de apă se face în poziția în picioare sau așezat. El este tonic dacă se aplică la o temperatură mai scăzută – între 20 și 30 grade Celsius – și cu presiune mare, sedativ dacă este aplicat la o temperatura mai ridicata – de la 36 la 38 grade Celsius – și cu presiune joasă, cu un jet foarte larg (duș-manta). Dușul cu aspersiune, ori „dusul orizontal”, se face stand culcat pe burta sau pe spate. El poate fi asociat cu un masaj manual.
- Nisipul de mare este utilizat în mod obișnuit în plin aer sub forma de bai de nisip asociate cu bai de soare (helioterapie).
Dr. Gabriela Dogaru
Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj -Napoca; Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie
Referințe
Constantin Munteanu, Gabriela Dogaru. Bioclimatologie : Bioclimatologie umană. București . Editura Balneară, 2020
Constantin Munteanu.Talasoterapie : „Marea te cheamă la ea” București : Editura Balneară, 2020