Cum utilizăm băile cu ape minerale naturale? – Băile cu ape minerale sunt des utilizate în stațiunile balneare în recuperarea medicală a multor afecțiuni. Ele pot fi naturale sau artificiale și folosesc gaze precum dioxidul de carbon sau hidrogenul sulfurat. Băile cu ape minerale sunt o sursă prețioasă de vindecare la care trebuie să apelăm ori de câte ori avem nevoie.
Băile artificiale cu dioxid de carbon
Au un dispozitiv special care realizează, la o presiune de 0,5-1 atmosferă bule fine de C02 în cada cu apă la 30-35°C, umplută de jumătate, trei sferturi sau completă.
Băile naturale carbogazoase, cu dioxid de carbon, se găsesc în stațiunile balneare: Covasna, Băile Tușnad, Buziaș, Borsec, Vatra Dornei .
Apele minerale carbogazoase mixte se pot utiliza sub formă de cură externă ca şi băi în căzi individuale în afecțiuni ale aparatului cardiovascular. Efectele terapeutice ale băilor cu ape minerale carbogazoase se bazează pe acțiunea dioxidului de carbon și mai putin pe acțiunea farmacodinamică a sărurilor minerale din compoziția apei minerale. Temperaturile folosite la băile carbogazoase se situează sub valorile de 34°C.
Ca și acțiune dioxidul de carbon se absoarbe prin piele, crește fluxul sanguin arteriolar din piele, efectul vasodilatator fiind direct proporțional cu concentrația de bioxid de carbon din baia minerală. În plus, băile carbogazoase au acțiune calmantă asupra sistemului nervos.
Durata băii este de 15-20 de minute , re recomanda ca și ritm 1 ședință pe zi sau la 2 zile. Sunt recomandate de către medicalul de recuperare medicala și balneologie.
Băile cu apele minerale carbogazoase sunt indicate alături de regimuri dietetice speciale și continuarea tratamentului medicamentos în următoarele afecțiuni cardiovasculare:
- hipertensiune arterială stadiul I și II sub control terapeutic;
- hipertensiune arterială secundara fără semne de insuficiență renală;
- cardiopatii ischemice cronice, sechele după infarctul miocardic la minim 3 luni de la episodul acut;
- valvulopatii operate fără tulburări clinice și hemodinamice semnificative , la minimum 3 luni de la intervenția chirurgicală;
- insuficiența aortică/ mitrală compensată;
- arteriopatia cronică obliterantă periferică stadiul l și ll , trombangeita Burgher, tulburări circulatorii periferice;
- boli venoase cronice: stări după tromboflebita superficială la minimum 1 lună după faza acută, stări după tromboflebita profundă la minimum 6 luni după faza acută, varice operate după minimum 3 luni de la intervenția chirurgicală.
Cum utilizăm băile cu ape minerale naturale? Există și contraindicații specifice:
- Infarct miocardic cu complicație și evoluție severă în faza acută;
- Cardiopatie ischemică nedureroasă cu tulburări grave de ritm, conducere sau cu insuficiență cardiacă;
- Accidente tromboembolice recente;
- Insuficiență cardiacă;
- Arteroscleroza cerebrală cu tulburări psihice;
- Accidente trombotice cerebrale cu tulburări sechelare neurologice importante;
- Boli renale decompensate;
- Tulburări ale metabolismului hidroelectrolitic.
Băile naturale cu ape minerale sulfuroase
Cura externa se aplica sub forma de bai la cada sau la bazine la o temperatura de 36-37°C și cu durata de aproximativ 15-20 de minute, în funcție de vârstă, stare generală și patologii asociate, ca și ritm 1 ședință pe zi sau la 2 zile.
Acțiunea se datorează pătrunderii sulfului din baie în organism, care se face prin piele, mucoase și prin respirație. Ca urmare a contactului pielii cu apa minerală sulfuroasă se activează circulația periferică cu scăderea tensiunii arteriale, apare cheratoliza și desensibilizarea .De aceea se pot indica în psoriazis, eczeme cronice, afecțiuni alergice cutanate de tip urticarie.
De asemenea, sulful are efecte metabolice manifestate prin scăderea glicemiei și a colesterolului, intervine în metabolismul cartilajului articular cu rol în refacerea schimburilor intraarticulare. Aceste băi sunt indicate în afecțiuni reumatice degenerative sau inflamatorii, afecțiuni abarticulare (tendinite, tenosinovite, periartrite calcare), posttraumatice, neurologice periferice, afecțiuni vasculare periferice arteriale (ischemice), pentru tratamentul arteriopatiei obliterante aterosclerotice, la pacienți cu diabet zaharat echilibrat.
Băile cu ape minerale sulfuroase le găsim la Călimănești – Căciulata, Olănești, Băile Herculane, Pucioasa.
Referințe:
Delia Cinteză. Recuperarea medicală. Termoterapia. Editura medicală VOX, București, 2003;
Constantin Munteanu. Balneoterapia. Editura Balneară, București, 2013;
Constantin Munteanu, Delia Cinteză, Diana Munteanu. Apele sulfuroase. Editura Balneară, București, 2012;
Cura Balneoclimatică – indicații și contraindicații. Ministerul Sănătății, Editura Medicală, București, 1986.
Dr. Gabriela Dogaru
Medic primar Recuperare, medicină fizică şi balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca
Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie