De ce sunt indicate mofetele în afecțiunile cardiovasculare? Ai vizitat vreodată o mofetă? Dacă nu, îți mărturisesc că eu am avut ocazia o singură dată, la Covasna. Știam de existența acestora încă din copilărie, când tatăl meu, cardiac fiind, mergea la tratament la Covasna. Dar nu știam mai multe și nici nu mă preocupa la vremea aceea acest subiect. Nu la fel au stat lucrurile după ce am avut ocazia să testez efectul unei astfel de mofete. Am petrecut câteva clipe în interiorul unei mofete și am avut plăcuta surpriză să constat cât de bine face căldura emanată de aceasta organismului. Imediat te cuprinde un val de căldură la picioare, care urcă treptat spre partea superioară a corpului. O stare de bine te învăluie și… mai departe doar tu vei știi după ce vei testa.

Să descoperim mai multe informații despre mofete de la specialiști!

Ce sunt mofetele și în ce afecțiuni sunt indicate?

Mofetele naturale sunt gaze rezultate din emanațiile naturale post vulcanice existente în anumite zone ale României, respectiv masivul vulcanic Harghita, din care se utilizează ca factor terapeutic bioxidul de carbon, existent în proporție de 95 – 98%. Alături de bioxidul de carbon, gazul mofetarian mai conține și alte gaze de emanație vulcanică: amoniac, sulf, heliu și radon, în cantitate mică care exercită o pulverizație a moleculelor de CO2, crescând puterea de pătrundere a acestora.

În România, mofete naturale există în stațiunile balneare Covasna, Băile Tuşnad, Balvanyos, Balnaş, Harghita Băi, Buziaş, Borşa, Sângeorz Băi.

Mofetele, ca fenomene naturale, sunt foarte rare în Europa și în lume. Pe lângă cele din Romania, mai întâlnim doar în Ungaria, Grotta di Cani de lângă Napoli (Italia), la Marienberg și Andernach din Germania, la Tiskory Lanz din Cehia, în insula Jawa și în Parcul Yellowstone din SUA.

Mofetoterapia este indicată în anumite afecțiuni, respectiv arteriopatii periferice cronice stadiul 1, 2, si 3, arterite, venopatii, ulcere gambă, cardiopatie ischemică cronică stabilă, hipertensiune arterială stabilă stadiul 1 și 2, boli dermatologice, ginecologice, reumatisme cronice degenerative. Însă, indicația majoră a mofetelor este în profilaxia secundară și recuperarea unor boli cardiovasculare.

De ce sunt indicate mofetele în afecțiunile cardiovasculare? Cum acționează mofetele?

Mofeta naturală se consideră că determină o creștere a fluxului sanguin prin pătrunderea dioxidului de carbon prin piele, atât prin tegument, cât și la nivel muscular. Acțiunea acestuia fiind directă asupra musculaturii netede a vaselor de sânge, mai ales asupra vaselor foarte mici, arteriole. Acțiune care se consideră superioară medicamentelor vasodilatatoare periferice.

În timpul tratamentului, dioxidul de carbon este inhalat și dizolvat plasmatic, dar și absorbit cutanat cu numeroase efecte asupra organismului. Astfel că, la nivelul circulației periferice determină o hiperemie cutanată prin acțiune directă pe metaarteriolã, cu creșterea temperaturii cutanate cu 1.5 – 4 grade C și o creștere a fluxului sanguin în musculatura scheletica cu 44%.

Tratamentele balneoterapeutice, prin folosirea factorilor naturali, se bazează pe proprietățile fizice, temperatura și efectele chimice ale apei minerale, ale mofetei având indicații și în bolile cardiace cronice. Însă sunt necesare date noi privind eficacitatea, siguranța și posibile efecte secundare ale acestora.

Mecanismele biologice prin care factorii naturali acționează și determină răspunsuri imunologice și neuroendocrine nu sunt încă cunoscute complet. Există însă studii care spun că determină efecte analgezice, antiinflamatorii, antioxidante, anabolice, condroprotective, reglare neuroendocrină-imună.

Ce spune studiul efectuat la Băile Tușnad?

La Băile Tușnad a fost efectuat un studiu experimental privind eficiența tratamentului cu mofeta în cardiopatia ischemică. Unul dintre cei mai importanți factori care determină apariția leziunilor țesutului miocardic în cardiopatia ischemică este creșterea stresului oxidativ și reducerea efectului protector al mecanismelor antioxidante.

Rezultatele studiului au arătat efectele pozitive ale expunerii la tratamentul cu mofeta naturală de la Băile Tușnad, prin reducerea stresului oxidativ și ameliorarea semnificativă a statusului antioxidant. Acestea au fost determinate prin analiza sanguină, dar și prin modificările structurale histologice surprinse, respectiv ameliorarea infiltratului inflamator și repararea zonelor de necroză, prin proliferarea de colagen.

Se consideră că este importantă analiza periodică a proprietăților fizice și chimice ale acestora, fiind mofete naturale. De asemenea, sunt necesare studii experimentale privind efectele biologice și mecanismul de acțiune ale acestora. Dar și studii clinice suplimentare privind efectul terapeutic.

Indiferent de rezultate, trebuie să știi că mofetele vin în ajutorul tău!

Gabriela Dogaru, Adriana Bulboaca, Lorena Ciumărnean, Vasile Rus, Adela-Viviana Sitar-Tăut, Constantin Munteanu, Gyorgy Bodisz, Ioana Stănescu. The effect of mofettes on oxidative stress /antioxidant balance in experimental myocardial ischemic. In Vivo. 2019; 33:1911-1920 doi:10.21873/invivo.11685

Dr. Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică şi balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca

Prim- Vicepreşedinte  Asociația Română de Balneologie

Vicepreședinte Societatea Română de Medicină Fizică, de Recuperare și Balneoclimatologie