Efectele hidrokinetoterapiei la pacienții cu boala Parkinson– „A început cu o mișcare ușoară ca un val, care a pornit de la cotul drept și s-a întins spre mână. A durat aproximativ un minut, apoi a dispărut. S-a repetat de cel puțin șase ori pe zi. A continuat timp de doi ani în stadiul acesta, apoi s-a agravat…”, e doar una dintre nenumăratele povești de început ale celor ce suferă de Parkinson. Poate și tu ai un membru al familiei sau un prieten drag aflat în această situație. Cum îl poți ajuta? Specialiștii ne oferă informații și soluții care ajută la ameliorarea simptomelor. Să luăm aminte!
Efectele hidrokinetoterapiei la pacienții cu boala Parkinson
Boala Parkinson este a doua cauză de handicap motor la pacientul vârstnic (după accidentele vasculare cerebrale) fiind, în același timp, a doua boală neurodegenerativă, ca frecvență, după boala Alzheimer.
Are o prevalență de aproximativ 150 la 100 de mii de locuitori, care crește odată cu vârsta, astfel încât, după 65 de ani maladia afectează 3% din populație.
Durerea, tulburările de mers și de echilibru din boala Parkinson reprezintă provocări terapeutice, deoarece acestea sunt asociate cu un risc crescut de căderi, scăderea capacității funcționale și a calității vieții acestor pacienți.
În prezent, nu există niciun tratament curativ al bolii Parkinson, dar tratamentul medicamentos și cel chirurgical ajută la ameliorarea simptomelor. Pe lângă tratamentul medicamentos, o importanță deosebită în ameliorarea și îmbunătățirea funcționalității pacienților o identificăm și în tratamentul de recuperare medicală. Atât în unitățile medicale specializate, cât și în cadrul curelor balneare cu rol în creșterea calității vieții pacientului.
Studiul de la Băile Tușnad pentru evaluarea eficienței tratamentului de recuperare medicală
În acest sens a fost efectuat un studiu în stațiunea Băile Tușnad, care a avut ca și obiectiv, evaluarea eficienței tratamentului de recuperare medicală în care sunt incluși factori naturali terapeutici. Astfel, stațiunea baleneoclimaterică Băile Tușnad reprezintă un mediu prielnic de recuperare în unele afecțiuni neurologice, datorită atât tratamentului cu factori fizicali, kinetoterapiei, hidrotermoterapiei care se efectuează în baza de tratament, dar și prin prezența factorilor naturali de cură specifici zonei. Și anume: apele minerale carbogazoase, mofeta, bioclimatul stimulant, tonifiant de cruțare, utilizați în tratamentul de recuperare.
Pacienții au urmat un tratament timp de două săptămâni cu exerciții acvatice în bazin cu ape minerale carbogazoase, 30 minute zilnic climatoterapie și cura de teren timp de 30 minute zilnic, plimbare prin pădure, laserterapie, masoterapie, kinetoterapie specială, gimnastică respiratorie. Au fost antrenați pentru stimularea cognitivă în ateliere de șah, citit, conversații, participare la manifestările culturale. A fost încurajată mișcarea, hidrokinetoterapia, adică efectuarea exercițiilor în apă, stimularea cognitivă.
Efectele hidrokinetoterapiei la pacienții cu boala Parkinson. Concluzii ale programului de recuperare
Putem spune că programul de recuperare (incluzând și exerciții acvatice), a influențat tabloul clinic și capacitatea funcțională, determinând semnificativ o ameliorare a durerii, o îmbunătățire a mobilității, a echilibrului, și calității vieții acestor pacienți.
Efectele pozitive ale hidrokinetoterapiei pot să contribuie la îmbunătățirea modelelor de mers biomecanic la pacienții cu boala Parkinson.
Se pot indica stațiunile balneare: Băile Felix, Călimăneşti , Căciulata, Olăneşti, Băile Herculane, Ocna Sibiului, Eforie Nord, Techirghiol.
Cu siguranță, vei analiza aceste informații și vei alege să iei cea mai bună decizie pentru cel drag ție, care suferă de boala Parkinson.
Referinţe
Gabriela Dogaru, Denisa Muresan, Ioana Stanescu, Marieta Motricala, Molnár Ákos. The therapeutic benefits of natural therapeutic factors in Baile Tusnad for the rehabilitation of patients with Parkinson’s disease. Balneo Research Journal 2016, vol. 7 (4) : 116-124 Full Text DOI 10.12680/balneo.2016.129
Dr. Gabriela Dogaru
Medic primar Recuperare, medicină fizică şi balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca
Prim- Vicepreşedinte Asociația Română de Balneologie
Vicepreşedinte Societatea Română de Medicină Fizică, de Recuperare și Balneoclimatologie