Influențează vremea durerile articulare? De câte ori nu ai prognozat vremea pentru ziua următoare, doar pe baza durerilor articulare? Ți se întâmplă des, nu-i așa? Deoarece știi că ori de câte ori vremea nu e prielnică, urmează să ai dureri articulare și o indispoziție care îți strică întreaga zi. Dar oare chiar influențează vremea durerile articulare?

Există multe studii în literatura de specialitate care arată că vremea influențează intensitatea durerilor reumatice, însă mecanismul nu se cunoaște cu exactitate. Foarte mulți pacienți cu afecțiuni cronice degenerative, la nivelul coloanei, genunchilor, șoldurilor, susțin că vremea are o influență asupra intensității durerii lor, în anumite perioade ale anului.

Influențează vremea durerile articulare? Ce spun studiile științifice?

Studiile științifice publicate arată că factorii meteorologici care influențează cel mai mult creșterea durerii în articulații sunt: presiunea atmosferică scăzută, temperatura scăzută și umezeala ridicată.

Un studiu recent publicat a fost efectuat și în țara noastră, în cadrul bazei de tratament din stațiunea balneoclimaterică Băile Tușnad. Obiectivul studiului a fost de a analiza cum percep pacienții anumite schimbări ale vremii, și cum le influențează acestea durerea articulară. Studiul a fost efectuat pe un număr de aproximativ 400 de pacienți, cu vârsta medie de 67 ani, toți fiind diagnosticați cu patologie reumatismală degenerativă, fie spondiloză, coxartroză sau gonartroză. 64.39% dintre pacienți au afirmat că vremea senină, fără ploaie și nebulozitate, nu le agravează niciodată durerea reumatică. Însă atunci când se înregistrează o înrăutățire a vremii, 66.95% dintre bolnavi au observat întotdeauna o creștere în intensitate a durerilor articulare.

Pentru majoritatea pacienților, durerile devin insuportabile atunci când se modifică următorii parametrii meteorologici:

  • când temperatura aerului scade brusc (73.79% dintre subiecți au declarat acest lucru);
  • atunci când umezeala relativă crește brusc (65.81%);
  • când se înregistrează ceață/aer cețos (46.72%);
  • când nebulozitatea crește brusc (69.80%).

Un număr mare de pacienți (31.91%) au afirmat că pot prevedea cu trei zile înainte schimbarea vremii. În timp ce unii (31.34%) resimt o durere mai intensă cu o zi înainte. Dar și în prima parte a zilei în care s-a înregistrat schimbarea vremii. Acest fapt coincide cu schimbarea masei de aer în straturile superioare ale troposferei. De asemenea, în studiu se arată că femeile sunt mai meteosensibile decât bărbații: 55.2% dintre femei au spus că vremea le influențează în mod categoric, față de 42.6% dintre bărbați.

Este foarte importantă cunoașterea unor aspecte legate de bioclimatologie și meteosensibilitate la pacienții care ajung într-o stațiune balneară. Mai ales dacă sunt diferențe de altitudine și climă între mediul unde locuiește pacientul și altitudinea stațiunii în care ajunge acesta. Poate apărea o reacție a organismului, stresul bioclimatic cu disconfort general. De aceea este necesar ca înainte de începerea tratamentului balnear să se acorde pacientului 2-3 zile de acomodare la clima stațiunii.

Detalii articol:  https://www.hindawi.com/journals/amete/2019/9187105/

Dr. Gabriela Dogaru

Medic Primar Recuperare, Medicină fizică şi Balneologie Cluj Napoca

Vicepreşedinte Asociaţia Română de Balneologie

Andreea-Sabina Scripcă

Doctorand Facultatea de Geografie UBB Cluj Napoca

Referințe

Adina-Eliza Croitoru, Gabriela Dogaru, Titus Cristian Man, Simona Malaescu, Marieta Motricala, and Andreea-Sabina Scripca. Perceived Influence of Weather Conditions on Rheumatic Pain in Romania. Hindawi Advances in Meteorology. Volume 2019, https://doi.org/10.1155/2019/9187105