Percepția pacienților privind ameliorarea clinică după tratamentele balneare de la Băile Tușnad – Când ne confruntăm cu o afecțiune anume, apelăm de multe ori și la ajutorul naturii. Alegem să fim tratați în stațiuni balneare, unde factorii naturali terapeutici sunt generoși. Rezultatele pot fi observate imediat sau în timp, dar nu întotdeauna există date statistice privind ameliorarea după tratamentele urmate. În acest sens, studiul făcut la Băile Tușnad, vine să clarifice lucrurile.

Stațiunea balneoclimaterică Băile Tușnad este situată în sudul depresiunii Ciuc, la o altitudine de 625-655 m.

Factorii naturali terapeutici utilizați în baza de tratament al S.C.Tușnad S.A sunt:

  • apele minerale carbogazoase, clorurosodice, calcice, magneziene, feruginoase, bicarbonate, hipotone, folosite în mod tradițional pentru efectele lor vasodilatatoare în profilaxia, terapia și recuperarea bolnavilor cardiovasculari;
  • mofeta și bioclimatul de depresiune intramontană de cruțare, cu nuanțe tonice stimulente.

Aceste tratamente sunt recomandate și în afecțiuni neurologice, reumatismale, afecțiuni ale tubului digestiv și hepatobiliare, afecțiuni ale rinichilor și căilor urinare, afecțiuni metabolice și endocrine.

În stațiune se fac tratamente de cel puțin 5 decenii, dar nu există până în prezent date statistice referitoare la efectele în timp ale acestor tratamente de recuperare medicală, ci doar observații clinice.

Prin urmare, obiectivul acestui studiu a fost de a cunoaște percepția pacienților asupra calității și eficienței acestora privind ameliorarea clinică a simptomatologiei, mai ales că foarte mulți pacienți vin anual sau chiar de doua ori pe an pentru tratament.

Astfel, în perioada octombrie-decembrie 2017 au fost luați în studiu un număr de 394 de pacienți, din cadrul bazei de tratament al S.C. Tușnad S.A. din stațiunea balneoclimaterică Băile Tușnad. Dintre aceștia, 232 au fost femei (58.88%), iar 162 (41.12%) bărbați, cu vârsta cuprinsă între 39 și 87 de ani. Vârsta medie a pacienților fiind de 67 de ani.

Distribuția geografică a provenienței pacienților după județul de domiciliu, se suprapune tangențial peste toată suprafața României. Dar mai mult de jumătate dintre pacienți provin din județele Harghita, Covasna și Mureș (28.17%, 12.44%, respectiv 9.90%).

Percepția pacienților privind ameliorarea clinică – Concluziile studiului

Toți pacienții incluși în studiu au fost diagnosticați cu reumatism degenerativ. Respectiv cu coxartroze, gonartroze, spondilartroze cervico-dorso-lombare, omartroze, discopatii cervicale și lombare, stare post artroscopii de şold și genunchi. Cei mai mulți dintre pacienți au raportat o durere mai intensă la coloana vertebrală în zona lombară (21.74%), genunchi (20.72%), umăr (17.65%), șold (15.60%) și coloana vertebrală în zona cervicală (12.53%). Pacienții prezentau asociat hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, diabet zaharat, accidente vasculare cerebrale sau infarct miocardic în antecedente, arteriopatii cronice obliterante, steatoze hepatice și gastrite cronice.

Fiecare pacient a urmat un tratament de recuperare medicală timp de 12 zile, individualizat, ce a constat în băi cu ape minerale carbogazoase timp de 20 minute, mofete cu durata variabila între 5 și 20 de minute progresiv, electroterapie în scop antialgic, cura de teren, masaj, kinetoterapie, crenoterapie.

Înainte de tratament, bolnavii au fost evaluați printr-un chestionar special creat pentru a investiga diferite informații clinice cu privire la eficiența tratamentelor din stațiunea balneoclimaterică Băile Tușnad.

Una din întrebările concepute particular, de către autori, pentru această analiză a fost:

La ce interval de timp ați observat ameliorarea clinică după terminarea procedurilor? (cu variantele de răspuns: a) o saptămână; b) două săptămâni; c) trei săptămâni; d) o lună; e) mai mult de o lună; f) nu am observat o ameliorare; g) nu știu/nu răspund);

În ceea ce privește intervalul de timp la care pacienții au observat o ameliorare clinică după terminarea procedurilor, majoritatea bolnavilor au declarat că au observat o îmbunătățire a stării de sănătate sau a calității vieții, în general, după două săptămâni de la terminarea procedurilor (43-47 %) sau chiar după o săptămână (34-37 %). Cei mai puțini dintre subiecți au afirmat că s-au simțit mai bine după trei săptămâni (aproximativ 12 % pentru ambele analize) sau chiar după o lună de la terminarea procedurilor (3-4%) .

Urmărind retrospectiv ce simptom clinic s-a ameliorat mai evident, în urma efectuării tratamentelor s-a observat:

  • majoritatea  pacienților (55-61 %) au raportat ameliorarea durerii, atât în cazul persoanelor care vin regulat în stațiune, cât și în cazul celor care vin ocazional;
  •  secundar, bolnavii au observat o îmbunătățire a calității vieții în proporție de 22-24% (fără diferențiere în cazul frecvenței venirii în stațiune);
  •  îmbunătățirea calității mersului și/sau creșterea independenței funcționale a fost raportată de un număr mai mic pacienți (9-10% și respectiv 5%) comparativ cu simptomele anterior prezentate.

Acest lucru reliefează calitatea și eficacitatea tratamentelor realizate în această stațiune, și alegerea pacienților, în vederea menținerii stării de bine și/sau îmbunătățirii stării lor de sănătate.

Rezultatele acestui studiu sunt în acord cu studiile internaționale care au arătat faptul că efectele benefice și de durată (pe termen mediu și lung) ale băilor cu CO2, dar și ale tratamentelor balneare, pot fi obținute numai prin aplicații seriate care determină eficacitatea finală a acestora.

Politicile publice de sănătate/profilaxie, ar trebui să ia în considerare posibilitatea subvenționării a două bilete de odihnă și tratament pe an. Astfel încât, persoanele cele mai vulnerabile să poată beneficia de două cure de tratament pe an, pentru maximizarea efectului benefic al curelor balneoterapeutice.

Dr. Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică şi balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca;

Prim- Vicepreşedinte  Asociația Română de Balneologie, Vicepreşedinte Societatea Română de Medicină Fizică, de Recuperare și Balneoclimatologie;

Andreea-Sabina Scripcă

Doctorand Facultatea de Geografie UBB Cluj Napoca;

Referințe

Gabriela Dogaru, Andreea-Sabina Scripcă, Adina-Eliza Croitoru, Marieta Motricală, Adriana Bulboacă, Ioana Stănescu. A clinical study regarding the improvement of symptoms and the time efficacy of treatments performed in Băile Tușnad balneoclimatic resort. Balneo Research Journal. 2018;9(2):76-81 Full Text DOI 10.12680/balneo.2018.177;

Adina-Eliza Croitoru , Gabriela Dogaru, Titus Cristian Man, Simona Malaescu, Marieta Motricala, and Andreea-Sabina Scripca. Perceived Influence of Weather Conditions on Rheumatic Pain in Romania. Hindawi Advances in Meteorology .Volume 2019, https://doi.org/10.1155/2019/9187105 .